Vinbergsnegl av Bioforsk/Arild Andersen. Gjengitt med tillatelse.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Vinbergsnegl. Foto: Pinky sl. Lisens: CC BY SA 3.0
.
Lisens: fri

Vinbergsnegl er en art av lungesnegl i familien Helicidae innen ordenen landsnegler, Stylommatophora.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Helix pomatia
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Fremmedartstatus i Norge
HI – Høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Hos vinbergsnegl er skallet rundt 4 cm i bredde når den er voksen. Skallet er gult til lys brunt i farge med litt utydelige bånd i brunt. Som andre lungesnegler er vinbergsnegl tvekjønnet. Under paringen befrukter de hverandre. De plasserer seg fot mot fot, og stikker en spiss kalkholdig plugg inn i partnerens kropp. Etter paringen kan begge sneglene legge egg. Eggene legges i klumper på 50-60. En vinbergsnegl kan leve i fem til seks år.

Vinbergsnegl hører opprinnelig hjemme i Mellom-Europa. Den trives i åpen skog eller krattskog, gjerne i bergområder, eller vinbergene, derav navnet vinbergsnegl. Den ble innført i middelalderen til Danmark og Sverige, hvor den etablerte seg. Sneglene ble ofte oppdrettet ved munkeklostre, og blir derfor også ofte kalt klostersnegl. Flere ganger har de vært satt ut i Norge, og har etablert seg flere steder rundt Oslofjorden, blant annet i Asker, Ås og Horten. Den finnes også på Vestre Sandøya i Tvedestrand. Introduserte arter er egentlig ikke ønsket, men senere års observasjoner tyder på at den kanskje kan spre seg til innlandet hvis klimaet blir varmere.

Vinbergsnegl er spiselig. I Frankrike, og på restauranter verden over serveres sneglene som retten escargot, gjerne som forrett. På de stedene i Norge hvor sneglen finnes blir den også brukt som mat av snegle-elskere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • L.-H. Olsen og J. Suneson. Små dyr i hus og hage. NW Damm, Oslo (2004).

Faktaboks

vinbergsnegl
Helix pomatia
Artsdatabanken-ID
121303
GBIF-ID
2294287

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg