Vikunja i Chile
Vikunjaer ved vulkanen Miñiques (5910 meter over havet), i Andesfjellene, Chile.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Vicuña

Vikunja er en partået klovdyrart i kamelfamilien. Den er litt mindre enn lama og guanako. Arten er langbent, har lang hals med et lite hode, og slank kropp. Arten er utbredt i Sør-Amerika; i Andesfjellene i Peru, det vestlige Bolivia, nordøstlige Chile og det nordvestlige Argentina. Vikunjaen regnes i dag som en sårbar art.

Faktaboks

Uttale
vikˈunja
Også kjent som
vicuña
Vitenskapelig navn
Vicugna vicugna
Beskrevet av
(Molina, 1782)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Den har vært sterkt ettertraktet både for kjøttets og ikke minst pelsens skyld. Ullen er regnet som en meget luksuriøs fiber og er svært kostbar.

Beskrivelse

Pelsen er varmt kanelbrun, med eller uten en lang hvit man på brystet. Undersiden er hvit. Kroppsvekt er 35–65 kilo, skulderhøyde 70–110 cm. Den forekommer på puna-gressmark i fjellområder 3700–5750 meter over havet. Den lever av gress.

Utbredelse

utbredelse av vikunja
Utbredelse av vikunja (Vicugna vicugna). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av vikunja

Antallet vikunjaer i Sør-Amerika under inkatiden er anslått til 1–1,5 millioner dyr. I 1960-årene var antallet trolig godt under 10 000 individer, men det har senere steget til i overkant av 100 000 dyr. Den største bestanden finnes i Peru. Det er satt inn tiltak mot krypskyting og for å sikre beiteområder for dyrene.

Ull

Vikunja har fin ull som brukes som tekstilfiber. Fibrene er, som annen ull, en naturlig proteinfiber. Den er meget myk og fin og svært ettertraktet. En vinterfrakk i vikuja vil være verdt rundt 300 000 kroner, og et skjerf over 10 000. Fargen er lys kamel. Hvert dyr gir maks ¼ kilo ull, og tykkelsen er på mellom 12 og 14 µm.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson 2020: Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Textile Exchange 2020: Preferred Fiber & Materials Market Report 2020

Faktaboks

vikunja
Vicugna vicugna
GBIF-ID
5220192

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg