Vikarbyrådirektivet er en vanlig betegnelse på EUs parlaments- og rådsdirektiv 2008/104/EF av 19. november 2008. EØS-komiteen vedtok 13. juli 2012 å innlemme direktivet i EØS-avtalen.

Faktaboks

Også kjent som

EUs vikarbyrådirektivet

Direktivets formål er å beskytte vikaransatte og forbedre kvaliteten av vikararbeid ved å sikre likebehandling mellom innleide ansatte fra vikarbyrå og ordinært ansatte, samt å legge til rette for bruk av vikarbyråer med sikte på å skape arbeidsplasser og å utvikle fleksible former for arbeid. Direktivet ble vedtatt gjennomført i norsk rett ved lov av 22. juni 2012, som innførte nye bestemmelser i arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven (fra 1. juli 2017 statsansatteloven) og ferieloven om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak når det gjelder blant annet arbeidstid, overtid, lønn, ferie med videre. Endringene trådte i kraft 1. januar 2013.

Direktivet har vært politisk omstridt, og to av de daværende regjeringspartiene, Senterpartiet og SV, var mot implementering. Implementeringen møtte også sterk motstand fra fagbevegelsen. I 2023 ble arbeidsmiljølovens bestemmelser om bemanningsforetak endret etter forslag fra Regjeringen Støre. Endringene trådte i kraft 1. januar 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg