videokonferanse

Videokonferanse
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Videokonferanse, et møte i sanntid mellom to eller flere personer med overføring av lyd og bilde.

Faktaboks

Også kjent som
fjernsynkonferanse

Videokonferanse er muliggjort av PC, smarttelefoner og Internett. Det har vært benyttet i mange år i næringslivet i møtevirksomhet. På den måten kan kostnader og tid til reise spares.

Videokonferanser benyttes også for fjernundervisning, hvor lærer og elev er på ulike steder. Slike måter å undervise på benyttes både i grunnskolen og i høyere utdanning. Helsevesenet har også tatt i bruk videokonferanser i telemedisin. Videokonferanse er dessuten brukt ved intervjuer og debatter i TV, i tolketjenester og så videre.

Under corona-krisen i 2020 ble videokonferanse svært mye benyttet til å holde kontakt med hverandre og for å gjennomføre møtevirksomhet, undervisning, og kontakt med helsevesen.

Eksempler på populære videokonferansetjenester er: Skype, Zoom, Whereby og Teams.

Kommentarer (3)

skrev Kathrine Riise

Hei. Er det mulig å få referansen til denne definisjonen: "Videokonferanse, et møte i sann tid mellom to eller flere grupper og/eller parter som befinner seg geografisk atskilt og som har overføring seg imellom av levende bilder og lyd fra deltakerne", samt referanser til disse avsnittetene: De første videokonferansesystemene ble lansert på slutten av 1970-tallet, og ble ofte kalt konferansefjernsyn. De krevde 2 Mbit/s digitale forbindelser mellom konferansepartnerne. Vanligvis ble det bygd egne studio som kundene kunne leie for sine konferanser. Moderne videokonferansesystemer for bruk over ISDN, der 6 eller flere B-kanaler i parallell ble tatt i bruk for å oppnå samlet bitrate på 384 kbit/s eller høyere ble tatt i bruk på 1990-tallet. En bildekodingsalgoritme standardisert i 1990 gjorde dette mulig. Senere er det kommet nye bildekodingsalgoritmer som er mer effektive og som gir bedre bildekvalitet. I de siste årene er Internett og andre IP-nett med bredbåndsforbindelser tatt i bruk. Disse nettene har større overføringskapasitet enn ISDN. Mediakvaliteten kan bli bedre enn for konferanser i ISDN.

svarte Ola Nordal

Hei Kathrine. Denne artikkelen trenger sårt en oppdatering, og vi snakker ikke lenger om ISDN som "moderne videokonferansesystemer". Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

svarte Kathrine Riise

Jeg lurte egentlig mer på referansene til bl.a. definisjonen av videokonferanse , da jeg kunne tenkt meg å bruke dette i en oppgave.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg