Vevstyping, bestemmelse av vevstyper hos et individ. Gjøres før allotransplantasjoner for å oppnå best mulig vevsforlikelighet mellom giver og mottaker, og derved minske sjansen for sterke forkastelsesreaksjoner.

Vevstyping før en allotransplantasjon omfatter typebestemmelse av ABO-systemets blodtyper. Det må ikke foreligge ABO-uforlikelighet (se uforlikelighet), eller anti-A og/eller anti-B antistoffer som kan reagere med disse blodtypene i giverorganet må fjernes før transplantasjonen. Dessuten er det viktig at giver og mottaker har så like HLA-molekyler som mulig, og at mottakeren ikke har antistoffer mot giverens HLA-molekyler. Ved stamcelletransplantasjon er det spesielt viktig at giver og mottaker har tilnærmet de samme HLA-molekylene. Vevstyping av HLA-molekylene til et individ gjøres med spesifikke antistoffer rettet HLA-molekylene i cellemembranen. I praksis gjøres denne typebestemmelsen på hvite blodceller fremstilt fra en liten blodprøve. Alternativt kan man bestemme individets HLA-gener med genteknologisk analyse av DNA fremstilt fra celler. Cellene kan fremstilles fra en liten blodprøve, men celler fra hud, slimhinner osv. kan også benyttes. Fordi vevstypebestemmelser for HLA-molekyler tar et par timer, kan man i dag bare utnytte den gunstige effekten av god HLA-forlikelighet ved nyre- og stamcelletransplantasjoner.

Vevstypebestemmelse for HLA-molekyler kan også gjøres (med genteknologisk teknikk) på en celle tatt fra den tidlige celleklumpen fra et nylig befruktet egg. Det er derfor mulig ved vevstyping å velge ut et foster som senere kan bli en HLA-identisk stamcellegiver til en bror eller søster som trenger en slik transplantasjon.

Vevstyping for HLA-molekyler gjøres også for å lette diagnosen av bestemte sykdommer. For eksempel har nesten alle med Bekhterevs sykdom HLA-molekylet HLA-B27, mens dette HLA-molekylet bare forekommer hos under 10 % hos dem uten denne sykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.