Vevstyping, bestemmelse av vevstyper hos et individ. Gjøres før allotransplantasjoner for å oppnå best mulig vevsforlikelighet mellom giver og mottaker, og derved minske sjansen for sterke forkastelsesreaksjoner.

Vevstyping før en allotransplantasjon omfatter typebestemmelse av ABO-systemets blodtyper. Det må ikke foreligge ABO-uforlikelighet (se uforlikelighet), eller anti-A og/eller anti-B antistoffer som kan reagere med disse blodtypene i giverorganet må fjernes før transplantasjonen. Dessuten er det viktig at giver og mottaker har så like HLA-molekyler som mulig, og at mottakeren ikke har antistoffer mot giverens HLA-molekyler. Ved stamcelletransplantasjon er det spesielt viktig at giver og mottaker har tilnærmet de samme HLA-molekylene. Vevstyping av HLA-molekylene til et individ gjøres med spesifikke antistoffer rettet HLA-molekylene i cellemembranen. I praksis gjøres denne typebestemmelsen på hvite blodceller fremstilt fra en liten blodprøve. Alternativt kan man bestemme individets HLA-gener med genteknologisk analyse av DNA fremstilt fra celler. Cellene kan fremstilles fra en liten blodprøve, men celler fra hud, slimhinner osv. kan også benyttes. Fordi vevstypebestemmelser for HLA-molekyler tar et par timer, kan man i dag bare utnytte den gunstige effekten av god HLA-forlikelighet ved nyre- og stamcelletransplantasjoner.

Vevstypebestemmelse for HLA-molekyler kan også gjøres (med genteknologisk teknikk) på en celle tatt fra den tidlige celleklumpen fra et nylig befruktet egg. Det er derfor mulig ved vevstyping å velge ut et foster som senere kan bli en HLA-identisk stamcellegiver til en bror eller søster som trenger en slik transplantasjon.

Vevstyping for HLA-molekyler gjøres også for å lette diagnosen av bestemte sykdommer. For eksempel har nesten alle med Bekhterevs sykdom HLA-molekylet HLA-B27, mens dette HLA-molekylet bare forekommer hos under 10 % hos dem uten denne sykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.