vevspjelk

Vevspjelk fra Rissa i Trøndelag med initialer og årstallet 1824. Den ligger på en mattevev, men er ikke festet i den

En vevspjelk eller vevspenne er et tekstilredskap som brukes til å spenne det vevde stoffet ut under vevingen for å holde jevn bredde.

Faktaboks

Også kjent som

vevspenne eller vevspenner

Form

Vevspjelken består av to deler. Er den av tre, har den ene delen vanligvis en lang spalte, mens den andre delen har en stang som er tilpasset spalten. Lengden på spjelken kan reguleres ved å trekke de to delene fra hverandre og låse avstanden med en tein som går gjennom hull i begge delene. I endene er det tinder av jern.

Mange vevspjelker er dekorert med utskjæringer, årstall og eierens initialer. De kan ha fungert som festegaver. De fleste er laget av tre, men det ble også laget spjelker av jern.

Bruk

Vevspjelk av jern. Den ene armen er gjenget, og lengden reguleres ved skruing. Når spjelken er spent, låses armene sammen med en holk av jern

Når spjelken skal festes, settes jerntindene ned i ytterkanten av det ferdigvevde stoffet og spjelken spennes på plass. Enden på stangen settes fast ved en vribar jernplate på undersiden eller låses på annen måte. Vevspjelken spennes ut til samme bredde som renningen har i vevskjeen. Dermed beskyttes vevskjeen, og man får en jevn jare. Spjelken må flyttes etter hvert som stoffet blir vevd.

Historikk

Vevspjelker har nok vært i bruk så lenge som man har hatt flatvev i Norge. Ingen vet sikkert når den første flatveven kom til landet; den eldste daterte har årstallet 1668 på slagbommen. Sunnmøre Museum har en vevspjelk med årstallet 1698.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Fra ull og lin til klær. Steinkjer 1988.
  • Den norske husflidsforenings Håndbok i vevning ved Caroline Halvorsen. 5. utgave, Oslo 1927.
  • Marta Hoffmann: Fra Fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon. Oslo 1991.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg