vesuvian

Vesuvian fra Drammen.
Vesuvian
Av .

Den blå kobberholdige vesuvian varianten cyprin fra Sauland, Telemark.

Cyprin
Av .

Vesuvian. Mineralogisk-geologisk museum, Oslo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Vesuvian er et hydroksylholdig silikat av i hovedsak kalsium, magnesium, jern og aluminium, med formel (Ca,Na)19(Al,Mg,Fe)12(SiO4)10(Si2O7)4(OH,F,O)10. Vesuvian krystalliserer tetragonalt og er oftest brunt, gult eller grønt. Mineralet finnes på kontakt- og skarnforekomster, gjerne der kalsittrike bergarter er omvandlet til marmor like i nærheten av gneis eller granitt. Vesuvian finnes gjerne sammen med blant annet mineraler i granatgruppen som grossular.

Faktaboks

Uttale
vesuviˈan
Etymologi
til Vesuv
Også kjent som
idokras

Vakre krystaller kjennes fra flere lokaliteter i Oslofeltet (særlig Hamrefjell i Eiker og Myrseter ved Drammen). Spesielt store krystaller er funnet i Eg ved Kristiansand, ellers finnes vesuvian en rekke steder i Norge.

Klare eksemplarer brukes som smykkestener. Vesuvian har forøvrig ingen verdifulle komponenter og derfor heller ingen industriell betydning. Mineralet har mest akademisk interesse da tilstedeværelse av dette mineralet kan gi viktig kunnskap om hvilke geologiske prosesser som har foregått over tid på ulike lokaliteter. Ellers er velutviklede krystaller ettertraktet blant mineralsamlere i en slik grad at enkelte lokaliteter har blitt fredet for innsamling.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Silikat
Kjemisk formel (Ca,Na)19(Al,Mg,Fe)12(SiO4)10(Si2O7)4(OH,F,O)10
Hardhet 6,5
Massetetthet 3,32–3,43 g/cm³
Krystallsystem Tetragonalt
Kløv/brudd Dårlig/ujevnt
Strek Hvit

Varieteter

Cyprin, som er et blått og kobberholdig mineral i vesuviangruppen, er originalbeskrevet fra Norge (Sauland i Telemark) og ble tidligere regnet som en varietet av vesuvian. Ifølge Mindat er cyprin nå et selvstendig mineral (species).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • «Vesuvian i Oslofeltet» i NAGS-nytt 6(1), 1979, s. 8–11 (les artikkelen)
  • Revheim, Olav (2002). «Vesuvian fra Eg, Kristiansand», Stein nr 2, 2001 (les artikkelen)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg