vestlig grønn mamba

Av .
Lisens: CC0 1.0

Artikkelstart

Vestlig grønn mamba, Dendroaspis viridis, slangeart i familien giftsnoker ; finnes i kystnære skoger med høy fuktighet i det vestlige Afrika fra Senegal til Benin. Den er sterkt gulgrønn med tynn kropp og en totallengde på 1,4-2,1 meter. Mesteparten av livet tilbringer den klatrende i trær. Den legger 6-14 egg. Giften er en sterk, hurtigvirkende nervegift. Arten er lite aggressiv, men hugger hvis den føler seg truet. Mennesker blir sjelden bitt av den vestlige grønne mambaen, men om det skulle skje, er dødeligheten høy, og døden kan inntre i løpet av 30 minutter.

Faktaboks

Også kjent som

Vitenskapelig navn: Dendroaspis viridis

Beskrivelse

Middels totallengde ligger på 1,4-2,1 meter. Den er tynn og halen er lang. Ryggsiden er sterkt gulgrønn. Halen er gul. Undersiden er blekgul-gulgrønn.

Habitat

Lever særlig i fuktige, kystnære skoger med mer enn 1500 mm nedbør i året. I Togo finnes den også i tørr åpen skog og i Guinea på savanner. Den finnes opp til 1000 meter over havet. Mesteparten av tiden tilbringer den klatrende i trær, og den er hovedsakelig aktiv om dagen.

Utbredelse

Arten er utbredt i vest Afrika fra Senegal til Benin.

Status

Den vestlige grønne mambaen har stabil bestandsutvikling og regnes ikke som truet.

Føde

Den beveger seg svært raskt. Føden består i hovedsak av gnagere, av og til også fugler og flaggermus, samt øgler, amfibier og fugleegg.

Reproduksjon

Arten legger 6-14 egg. Ved klekking er ungene 40-45 centimeter lange. Levealderen blir oppgitt til nærmere 19 år.

Gift

Av natur virker arten årvåken, nervøs og rastløs. Den er meget giftig og har en hurtigvirkende nervegift. Den er lite aggressiv, men hugger hvis den føler seg truet. Normalt prøver den å flykte unna et menneske som nærmer seg, som regel opp i et tre. I en presset situasjon vil den først vise truende atferd og produsere hveselyder. Deretter kan den foreta gjentatte hugg. Det er sjelden mennesker blir bitt av arten, men dødeligheten er høy dersom det skulle skje. Symptomer på forgiftning kan inntre mindre enn 15 minutter etter et bitt. Giften fører til lammelser og etter hvert til døden på grunn av lammelse av åndedrettet. Det er kjent at døden i enkelte tilfeller kan inntre i løpet av 30 minutter etter et bitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg