Verdikonservatisme er en betegnelse som siden 1960-årene er blitt brukt om en form for konservatisme som legger mer vekt på å beskytte bestemte verdier enn bestemte institusjoner og samfunnsordninger.

De verdier det dreier seg om, er til dels de liberale rettsstatsverdier, som borgerlige friheter, styre gjennom forutsigbare lover og en både konstitusjonell og sosial maktbalanse, og til dels en viss institusjonalisert sosial og økonomisk solidaritet.

Mer spesielt er verdikonservatismen opptatt av kulturelle verdier. Slik sett markerer retningen distanse til den mer økonomisk orienterte tenkningen som nok står sterkest i de fleste vestlige høyrepartier.

I Norge ble verdikonservatismen særlig utviklet i kretsen rundt Minervas kvartalsskrift, med Lars Roar Langslet, Francis Sejersted og Tore Lindbekk som de fremste representanter.

Noe av arven fra Minerva-kretsen ble i 1990-årene ført videre gjennom tidsskriftet Tidens Tegn, og i det gjenopståtte Minerva tidsskrift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg