Venstrehendthet
Venstrehendthet
Av /Shutterstock.

Venstrehendte er personer som foretrekker å bruke venstre hånd til oppgaver som krever spesielt presise håndbevegelser. Anslagsvis mellom 5 og 10 prosent av befolkningen er venstrehendte, og denne andelen ser ut til å være omtrent konstant hos de fleste folkegrupper. Graden av venstrehendthet kan variere betydelig, og enkelte har omtrent samme førlighet med begge hender.

Årsakene

Årsakene til venstrehendthet er bare delvis kjent. Det er åpenbart en arvelig faktor. Eneggede tvillinger er for eksempel oftest begge høyrehendte eller venstrehendte. Preferansen for bruk av høyre eller venstre hånd kan påvises i forbindelse med utviklingen av gripebevegelsene allerede i første leveår.

I tillegg til den arvelige faktoren spiller også miljøpåvirkninger en rolle for utviklingen av håndpreferanse. I vestlige land er nå hyppigheten av venstrehendthet større hos barn enn hos deres foreldre. Dette skyldes sannsynligvis at oppdragelsen nå i mindre grad enn tidligere favoriserer bruken av høyre hånd.

Venstrehendthet er også i mindre grad et sosialt handikap nå enn før, da verktøy og instrumenter tidligere først og fremst ble laget for høyrehendte. Tidligere kunne det å være venstrehendt også bli forbundet med sosialt stigma og overtro, og det fantes myter om at venstrehendthet var knyttet til ondskap og normavvikende oppførsel. Venstrehendte ble derfor ofte oppfordret til å bruke høyre hånd i for eksempel skoleopplæringen.

Det finnes ikke systematiske forskjeller hva gjelder intelligens eller motorisk dugelighet mellom grupper av venstre- og høyrehendte, og det finnes ikke noe grunnlag for å øve opp venstrehendte barn til å endre sin håndpreferanse.

Tilbøyeligheten

Tilbøyeligheten til venstrehendthet henger sammen med at hver hjernehalvdel (hemisfære) i storhjernen spesialiseres for ulike funksjonelle oppgaver (såkalt lateralisering). Dette forholdet ble påvist for språkfunksjonene allerede på 1800-tallet, og det blir ofte beskrevet som hemisfæredominans.

For tale og språkforståelse er venstre hjernehalvdel vanligvis den dominerende. Denne hemisfæren er også dominerende for håndbevegelser hos høyrehendte individer. Dette skyldes at nervebanene fra det motoriske området i hjernebarken krysser over til motsatt side under sitt forløp fra hjernen til ryggmargen. Hos venstrehendte dominerer derfor til en viss grad høyre hjernehalvdel i forbindelse med bruk og presisjon av håndbevegelser.

Preferanse for bruk av venstre hånd er vanligvis ledsaget av en preferanse for bruk av venstre fot for spesielle oppgaver (for eksempel fotballspill). En lignende øyepreferanse er derimot uavhengig av hvilken hånd personen foretrekker.

Talesentrene

Talesentrene hos høyrehendte er nesten alltid å finne i venstre hjernehalvdel. Hos venstrehendte er derimot bildet mer komplisert. Omtrent to tredeler av venstrehendte har sine talesentre i venstre hjernehalvdel, mens den resterende tredelen enten har fungerende talesentre i begge hjernehalvdel eller et dominerende talesenter på høyre side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Helge Olav Bugge

Det står i artikkelen om venstrehendthet at: "Venstrehendte i befolkningen i sin alminnelighet er imidlertid normalt utrustet mentalt." Jeg finner formuleringen fordomsfull, preget av at man kommer fra en tradisjon hvor venstrehendte anses som "unormalt utrustet mentalt".

svarte Georg Kjøll

Hei Helge Olav. Dette har du selvsagt helt rett i, og jeg har endret artikkelen nå. Formuleringen henger igjen fra en gammel versjon av artikkelen, og fra en tid hvor fordommer mot venstrehendte fantes i mye større grad. I tillegg til å skrive om den aktuelle vendingen har jeg lagt til litt bakgrunnsstoff for å gjøre sammenhengen klarere. Alt godt fra Georg

skrev Berit Haugfjell

I siste del av Taleesentrene er det blitt noe krøll med høyre og venstre. Jeg vil anta at i siste setning skal det stå høyre, slik at den ene andelen av resterende tredjedel har dominerende område på høyre side? Mvh Berit Haugfjell

svarte Marianne L. Smebye

Hei! Du har rett, jeg har konferert med fagansvarlig Hassel og feilen er rettet. Takk for innspill! Med vennlig hilsen Marianne Lislerud Smebye, lege og redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg