Norge (Jordbruk)

Engslått med rundballepressing på Jæren i Rogaland. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Vekstgradtall eller døgngrader er et mål på hvor gode forhold det er for planters vekst, eller for utviklingen av en annen organisme (klekketidspunkt for fiskeegg). Det brukes også for å beregne modning av viltkjøtt.

Faktaboks

Også kjent som

døgngrader

Beregningen tar utgangspunkt i at det må være en gitt døgnmiddeltemperatur, som for endel planter eksempelvis kan være på 5 ºC eller mer for at plantene skal vokse. Dager som da har under 5 ºC får verdien 0, for på så kjølige dager vokser det ikke i det hele tatt.

Eksempel

Mandag den 5. august ligger døgnmiddeltemperaturen på 10 ºC. Dermed får denne dagen gradtallet 5, fordi det er 5 ºC varmere enn «minimumskravet» for at en plante skal vokse. Hvis vi for enkelthets skyld tenker oss at hele denne uken i august har en døgnmiddeltemperatur på 10 ºC betyr dette at vi har 7 døgn som hver har 5 ºC mer enn minstekravet. 7 x 5= 35. Vekstgradtallet for denne uken er med andre ord 35.

Hvis vi tenker oss at søndag den 11. august bare hadde 3 ºC ville denne dagen fått verdien 0, og vekstgradtallet for uken hadde ligget på 30.

Bruksområde

Vekstgradtallet er interessant for blant annet landbruksnæringen. Innen hydrobiologi er døgngrader oftere brukt som begrep, for å finne klekketidspunkt for ulike fiskebestander. Det er kjent at det både er geografiske og vassdragsspesifikke forskjeller i gyte- og klekketidspunkt for ulike bestander av laks, harr, røye og ørret, som blant annet er et resultat av vanntemperatur, men også det hydrologisk regime.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg