Lossing av innsamlede kongler
Lossing av innsamlede kongler på Skogfrøverket. Konglene lagres tørt, luftig og kaldt før de går gjennom en omfattende tørke- og renseprosess i klengetrommelen.
Av /Skogfrøverket.

Skogplanteforedling er det å forbedre egenskaper hos naturlig forekommende skogstrær beregnet på virkeproduksjon.

Tradisjonell vekstforedling har gått ut på å finne frem til genetisk betingede egenskaper som påvirker trærnes kvalitet og tilvekst. Fra enkelttrær som for eksempel vokser raskt, har god fasong, er motstandsdyktige mot frost eller sykdommer, blir det høstet frø for å oppformere dem med de beste egenskapene. Neste generasjon vil også ha svært ulike egenskaper. Gjennom forsøk i veksthager blir de beste av trærne foredlet videre frem med sikte på ordinær utplanting i skogen.

I de senere årene er genteknologiske metoder tatt i bruk i vekstforedlingen.

Foredling av skogstrær

Hunnblomst av gran
Gode frøår krever to påfølgende varme og tørre somre, noe som i Sør-Norge kan inntreffe hvert fjerde år. Høyere opp og lenger nord kan det gå mange år mellom hvert frøår.
Av /NIBIO.

I Norge driver Skogfrøverket driver langsiktige foredlingsprogram for gran, furu og fjelledelgran, frøforsyning av bjørk og svartor og frøproduksjon og bevaring av frø av sibirlerk, nobelgran, contortafuru (vrifuru), engelmannsgran, sitkagran og lutzgran.

Konglesanking og klenging

Granfrøgallmyggen (Plemeliella abietina) er ikke så vanlig som grankonglegallmyggen her i landet, men den skaden den gjør er ofte større fordi larvene lever inne i selve frøene og eter opp frøhviten. Arten har en sørlig utbredelse hos oss. Den finnes i første rekke i lavlandet i Sør-Norge og mer sjelden for eksempel i Trøndelag. Dette bildet er et røntgenbilde av granfrø. De mørke er tomme frø. De hvite er normal frø. Og et eller annet sted finner du granfrøgallemyggen.
/NIBIO.
Grankongle med tydelig kongleskjell
Grankongle med tydelige kongleskjell.
Grankongle med tydelig kongleskjell
Lisens: CC BY SA 3.0
Granfrø klar til lagring
Etter en omfattende tørke- og renseprosess (klenging) er frøene klare til lagring.
Av /Skogfrøverket.

Gode frøår er avhengig av to påfølgende år med varmt og tørt klima. I lavlandet i Sør-Norge kan gode frøår for gran inntreffe så ofte som hvert fjerde år. I høyereliggende områder og i Nord-Norge kan det gå mange år mellom de gode frøårene.

Før konglesankingen kan starte skal prøver av konglene sendes til Skogfrøverket for analyse og sjekkes for spireevne og holdbarhet. Konglene måles for vanninnhold, det gjøres en røntgenanalyse av frøet og det testes for spireevne.

For å unngå at konglene åpner seg eller at det går varmegang i konglene, blir sekkene med innsamlede kongler lagret tørt, luftig og kaldt.

Frøene frigjøres fra konglene gjennom en omfattende tørkeprosess, i det som kalles klenging. Konglene tørkes i trommelklenger i fem til åtte timer, litt avhengig av hvor mange kongler det er og hvor fuktige de er. Klengingen starter ved 35 grader , og temperaturen økes gradvis etterhvert som fuktigheten i konglene avtar. Klengeprosessen avsluttes når temperaturen i klenga når cirka 55 grader. Det er den tørre og varme luften som får kongleskjellene til å åpne seg, og frøene faller ut gjennom de perforerte trommelveggene.

Resultatet av klengingen kalles frøhams, og består av matet og umatet frø, samt urenheter som kongleskjell, barnåler, frøvinger, stilk og harpiks. Etter flere runder med klenging av frøhamsen (grovrens, finrens, fjerning av harpiks og tørking av selve frøet) sitter man igjen med rent og spiredyktig frø som så oppbevares på fryselager eller frølager.

Modne gran- og furufrø av god kvalitet og med lavt vanninnhold (5-8 prosent) kan lagres i 15-20 år uten at kvaliteten og spireevnen blir vesentlig forringet.

Stiftelsen Det norske Skogfrøverk

Granfrø
Granfrø med vinger.
Av /NIBIO.

Skogfrøverket har som formål å sørge for en «landsdekkende skogfrøforsyning av god kvalitet og forsyne skogbruket med et bedre frø- og plantemateriale»; de driver rådgivning vedrørende frø- og planteforedling og har ansvaret for oppbygging, drift og forvaltning av skogfrøplantasjer i hele landet.

Fram til 1. januar 1996 var Skogfrøverket direkte underlagt Landbruks- og matdepartementet; deretter ble virksomheten solgt til Det norske Skogselskap som opprettet Stiftelsen Det norske Skogfrøverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg