Veivbevegelse, en anordning til overføring av en rettlinjet frem- og tilbakegående bevegelse i en roterende bevegelse eller omvendt, brukes ved alle stempelkraft- og mange arbeidsmaskiner. Veivmekanismen består av veiv med veivtapp, veivstang og krysshode. Krysshodet er som regel fast forbundet med maskinens arbeidsstempel ved hjelp av stempelstang.

Ved enkeltvirkende maskiner, vertikale motorer, kompressorer og pumper kan krysshodet kombineres direkte med arbeidsstempelet for å oppnå lavere vekt og byggehøyde (trunkstempel). Ved uforandret hastighet av veivtappen foregår stempelets lineære bevegelse mellom to dødpunkter, i hvilke det ikke utøves noen dreiende kraft på veiven. Den maksimale lineære hastighet opptrer omtrent midt mellom dødpunktene. For å passere dødpunktene må man i veivbevegelsen sørge for andre krefter, for eksempel den levende kraften av et svinghjul innsatt på veivakselen. Den sterkt varierende stempelhastigheten frembringer såkalte massekrefter i veivbevegelsen som begrenser maskinens omdreiningstall og kan kreve utbalanseringsanordninger for de frem- og tilbakegående maskindelene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg