veiledningsplikt (helserett)

Artikkelstart

Pasient skal få den informasjon som er nødvendig for å få innsikt i sin helsetilstand og den helsehjelpen som tilbys, og skal også informeres om mulige risikoer og bivirkninger, (pasientrettighetsloven § 3-2, første avsn.). Pasientombud skal gi den som ber om det, informasjon, råd og veiledning om spørsmål knyttet til pasientens rettigheter og plikter. (Pasientrettighetsloven § 8-7, første avsn.).

Sosialrett

Sosialtjenesten skal gi opplysning, råd og veiledning som kan bidra til å forebygge eller løse sosiale problemer. Kan ikke sosialtjenesten selv gi slik hjelp, skal den så vidt mulig sørge for at andre gjør det. (Sosialtjenesteloven § 17, jf. Barnevernloven § 2-1, femte avsnitt, bokstav a og 4-4, første setning, og § 7-3, andre avsnitt, bokstav d.)

Forvaltningsrett

Offentlige forvaltningsorganer har plikt til å gi parter og andre interesserte veiledning innen sitt saksområde når de trenger det for å ivareta sine interesser. I saker med en eller flere private parter skal forvaltningsorganet også av eget tiltak vurdere partenes behov for veiledning. (Forvaltningsloven § 11.)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg