Veronica anagallis-aquatica

Vassveronika. Hærup Sø, Jylland, Danmark

Vassveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Disse plantene har lange blomsterklaser med lyseblå eller mørkere blå blomster. Dette er en sjelden art som finnes på Østlandet og langs kysten til Rogaland.

Faktaboks

Etymologi
Aquaticus er latin for vann og anagallis er et plantenavn hos Dioskorides.
Vitenskapelig navn
Veronica anagallis-aquatica
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Veronica anagallis-aquatica

Vassveronika vokser ofte på fuktige steder. Gudenåen, Jylland, Danmark.

Vassveronika hule stengler som kan bli inntil 60 centimeter lange. Bladene sitter motsatt på stengelen og de kan bli inntil ti centimeter lange. Bladene er snaue og har små tenner i kanten. De lange blomsterklasene sitter i enden av stengelen og i bladhjørnene. De enkelte blomsterstilkene er ofte kjertelhåra.

Blomstene er blå, men kan variere fra bleikt blå til blåfiolett. Krona har mørke striper inn mot midten som ofte er lysere. Blomsterkrona er svakt asymmetrisk; den nedre av de fire flikene er litt smalere enn de andre. Frukten hos vassveronika er runde kapsler som er litt lengre enn breie.

Utbredelse

utbredelse av vassveronika
Naturlig utbredelse av vassveronika (Veronica anagallis-aquatica). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av vassveronika

Vassveronika finnes ved vannkanter og i grøfter på næringsrik jord. Dette er en sørlig, sjelden art som er funnet spredt på sørøstlige Østlandet og langs kysten til Rogaland. Vassveronika finnes i Nord-Afrika og Eurasia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vassveronika
Veronica anagallis-aquatica
Tidligere vitenskapelig navn
Veronica anagallis
Artsdatabanken-ID
102545
GBIF-ID
3172086

Kommentarer (3)

skrev Kristin Vigander

Alle veronikaer - som tidligere tilhørte maskeblomstfamilien scropulariaceae - er nå endret til å tilhøre kjempefamilien plantaginaceae.

svarte Øystein Lofthus

Hei,og takk for innspill. Det har du helt rett i, botsett fra at etter denne endringen har artsdatabaken endret navnet på Plantaginaceae til maskeblomstfamilien, om du klikker på lenken til maskeblomstfamilien står det forklart der. Schrophulariaceae heter nå Brunrotfamilien(ettersom alle de med maske ble flyttet til Plantaginaceae).

skrev Kristin Vigander

oops - det var jeg ikke klar over. Takk, da lærte jeg noe nytt i dag også :-)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg