varmtvannsbereder

Prinsipptegninger av to høytrykksvannvarmere (øverst) og en lavtrykksvannvarmer (nederst).

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Varmtvannsbereder, varmtvannsbeholder og vannvarmer som benyttes til å levere varmt tappevann til sanitærutstyr.

Faktaboks

Også kjent som

vannvarmer

Den ønskede temperatur på varmtvannet varierer etter formålet, vanligvis fra 40–70 °C. Det må monteres termostatiske blandeventiler slik at skålding unngås for eksempel i dusjbad og badekar. Vannvarmere er utsatt for korrosjon (rusting) og må utføres av korrosjonsbestandige materialer. Korrosjonsproblemet har vært økende på grunn av sur nedbør.

Typer

Ved mindre typer vannvarmere brukes elektrisk energi i form av en varmekolbe, som vanligvis er regulerbar og termostatstyrt. Gass brukes også, men i liten utstrekning i Norge. I bygninger hvor det anlegges sentralvarmeanlegg, er det vanlig å bruke det varme vannet fra dette anlegget til å varme opp forbruksvannet. I tillegg til varme fra sentralvarmeanlegget blir vannvarmeren vanligvis utstyrt med en elektrisk kolbe for sommerdrift og for å utnytte ledig elektrisk kraft.

Varmtvannsbeholdere, der vannet i beholderen ikke står under trykk, er lite brukt i dag.

Av høytrykksvannvarmere finnes det to typer: forrådsbereder med forrådsmagasin, og spiralbereder med tappebatterier. I en forrådsbereder føres kaldtvann med ledningsnettets trykk inn i en beholder som er omgitt av et ytre vannmagasin (dobbeltmantlet). Vann i det ytre magasinet oppvarmes ved elektrisk strøm eller ved varmtvann fra et kjeleanlegg. Mindre beredere, f.eks. for innbygging i kjøkkenbenk, utføres uten det ytre magasin (enkeltmantlet) og med en elektrisk kolbe direkte i vannmagasinet som står under trykk. I en spiralbereder føres kaldtvannet gjennom et spiralrør som ligger i et vannmagasin som oppvarmes på samme måte som det ytre magasinet i forrådsberederen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg