Varmesjokkproteiner, gruppe av proteiner som blir laget i alle levende organismer når de blir utsatt for forskjellige typer stress.

De blir produsert i økt mengde ved høy temperatur og hjelper organismer til å overleve temperaturer over maksimal veksttemperatur, derav navnet. Imidlertid virker varmesjokkproteiner også som generelle stressproteiner og blir laget når organismer eksponeres for ultrafiolett strålingtungmetaller, toksiner, hypoksis (lav oksygenkonsentrasjon), tørke, trening eller sårskader. 

Varmesjokkproteiner er en type chaperoner som deltar i stabilisering, pakking og folding av proteiner. Proteiner som er blitt skadet under stress kan bli foldet og få et molekylært proteinmerke med ubiquitin, slik at det blir nedbrutt til aminosyrer i egne rørformete proteinstrukturer i cellen kalt proteasomer.

Den italienske forskeren Ferruccio Ritossa oppdaget ved en tilfeldighet i 1960 at noen bananfluer overlevde høyere temperaturer enn andre. En av assistentene hadde skrudd temperaturen på varmeskapet for høyt, noe som ledet til oppdagelsen. De videre undersøkelser avdekket at at hvis en bananflue ble utsatt for korte perioder med høy temperatur så ga dette tilpasning (adapsjon) til å kunne tåle lengre perioder med enda høyere temperatur. I 1962 ble funnet publisert i tidsskriftet Experimenta og omtalt som varmesjokkrespon s. I 1974 fant forskeren Tissières ut at responsen skyldtes varmesjokkproteiner, og det ble senere avdekket at varmesjokkproteiner blir produsert når organismer blir utsatt for ulike typer stress, ikke bare varme, slik at navnet er noe misvisende. 

Varmesjokkproteinene har fått navn Hsp («Heat shock protein») etter størrelsen av proteinet målt i kilodalton (kDa): Hsp60, Hsp70, Hsp80 og Hsp90.

Dalton, med symbol Da, er oppkalt etter den britiske fysikeren og kjemikeren John Dalton, og er det samme som atomær masseenhet med symbol u.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.