Varmesjokkproteiner er en gruppe proteiner som blir laget i cellene til alle levende organismer når de blir utsatt for forskjellige typer stress.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk heat shock-proteins
Også kjent som

heat shock-proteiner, Hsp

Varmesjokkproteiner blir produsert i økt mengde ved høy temperatur og hjelper organismer til å overleve temperaturer over maksimal veksttemperatur, derav navnet. Imidlertid virker varmesjokkproteiner også som generelle stressproteiner og blir laget når organismer utsettes for ultrafiolett stråling, tungmetaller, giftstoffer, lav oksygenkonsentrasjon (hypoksi), tørke, trening eller sårskader.

Varmesjokkproteiner er en type chaperoner som deltar i stabilisering, pakking og folding av proteiner. Proteiner som er blitt skadet under stress kan bli foldet og få et molekylært proteinmerke med ubiquitin, slik at det blir nedbrutt til aminosyrer i egne rørformete proteinstrukturer i cellen kalt proteasomer.

Oppdagelsen

Den italienske forskeren Ferruccio Ritossa (1936–2014) oppdaget ved en tilfeldighet i 1960 at noen bananfluer overlevde høyere temperaturer enn andre. En av assistentene hadde skrudd temperaturen på varmeskapet for høyt, noe som ledet til oppdagelsen. De videre undersøkelser avdekket at at hvis en bananflue ble utsatt for korte perioder med høy temperatur så ga dette tilpasning til å kunne tåle lengre perioder med enda høyere temperatur. I 1962 ble funnet publisert i tidsskriftet Experimenta og omtalt som varmesjokkrespons. I 1974 fant forskeren Alfred Tissières (1917–2003) ut at responsen skyldtes varmesjokkproteiner, og det ble senere avdekket at varmesjokkproteiner blir produsert når organismer blir utsatt for ulike typer stress, ikke bare varme, slik at navnet er noe misvisende.

Typer

Varmesjokkproteinene har fått navn Hsp («Heat shock protein») etter størrelsen av proteinet målt i kilodalton (kDa): Hsp60, Hsp70, Hsp80 og Hsp90.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg