varmekabel

Artikkelstart

Varmekabel er en elektrisk kabel for oppvarmingsformål. Varmekabler brukes innstøpt i gulv (spesielt vanlig i baderom), til jordoppvarming i drivbenker, til å holde snø og is borte fra gater, fortau, takrenner, med videre.

Varmekabler og varmefolier skal alltid være beskyttet med jordfeilvern med en utløsestrøm på maksimalt 30 milliampere (mA). Dette kravet gjelder for varmesystemer både i brennbare og ikke brennbare gulv og eventuelt tak. Varmekabelen skal være av typen med jordet skjerm, og skjermen skal tilknyttes kursens beskyttelsesleder (jord). Varmekablene må festes godt, og isolasjonsmåles både før og etter innstøping eller innkledning.

Omfangsrike varmekabelanlegg kan trekke relativt stor lekkasjestrøm og startstrøm. Da kan det være aktuelt å innstille jordfeilvernet på normal lekkasjestrøm + 30 mA, samt at kursen forsynes med et noe tregere overstrømsvern, for eksempel med C – karakteristikk.

Varmekabelen dimensjoneres slik at kabelen avgir ønsket varmeeffekt ved tilkobling til nettspenning. Varmekabelanlegg omgir seg med en del elektromagnetiske felt (stråling). I barnehager, og i områder med husdyr, anbefales det å bruke toleder varmekabel, da disse avgir mindre stråling enn enleder. Dette er ikke et forskriftskrav, men anbefales som et føre var prinsipp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg