Vannspissmus er en art i spissmusfamilien. Den har flere lokale navn, som vassmus, vannskjær eller vasskjær. Dette er vår største spissmus, og den er lett å kjenne på sin svarte rygg og hvite buk. Den finner en stor del av føden i vann.

Vannspissmusa er ikke bare større enn våre andre spissmus, den har også en mer karakteristisk pelsfarge. Ryggen er helt svart (kan unntaksvis være brun), mens buken ofte er temmelig hvit (kan også være brun eller svart). Kroppslengden er 70-90 millimeter, halelengden 55-80 millimeter og vekta 12-18 gram. Halen er lang med en kjøl av stive hår på undersiden. Føttene har også kanter av stive hår.

Vannspissmusa lever i tilknytning til ferskvann; elver, bekker og sjøer, men også små dammer, myr og kanaler. Den kan også påtreffes ganske langt fra vann. Den regnes for å være utprega territoriell. Den graver sine egne ganger. Den leter etter mat både i vann og på land, med stor variasjon i byttedyrene; insekter og andre virvelløse dyr, frosk og små fisker. Vannspissmusa har et giftig spytt som brukes til å lamme byttet med (se spissmus). Den er en god svømmer.

Vannspissmusa har en palearktisk utbredelse, fra Norge og Storbritannia gjennom Sibir til Bajkalsjøen, det fjerne østen og Sakhalinøya. Den lever i de fleste europeiske land, unntatt Island, Irland, Portugal og store deler av Spania.

Den er antakelig utbredt over det meste av Norge, men ser ut til å være fåtallig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.