Philaenus spumarius

Philaenus spumarius, vanlig skumsikade

Philaenus spumarius

Philaenus spumarius, vanlig skumsikade. Foto fra: Kværkeby Mose, Midtsjælland, Danmark

Vanlig skumsikade er en art av insekter i familien skumsikader.

Faktaboks

Uttale
skˈumsikˈade
Vitenskapelig navn
Philaenus spumarius
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

En vanlig skumsikade blir fem til seks millimeter lang som voksen. Den er farget gråbrun, og har tykke takstilte dekkvinger. Som andre sikader har den også evnen til å hoppe.

Levevis

Vanlig skumsikade legger egg i perioden august til september. Eggene overvintrer før de klekkes. Nymfene blir opptil fem millimeter lange. De er gulhvite og fullstendig dekket i en klump av et skumlignende sekret, lokalt ofte kalt gaukspytt eller trollkjerringspytt. Dette sekretet blir skilt ut for å beskytte nymfen når den er under utvikling.

Skadeomfang

Vanlig skumsikade lever på mange forskjellige planter, særlig mjødurt, jordbær, høstfloks og kløver. Nymfene suger saft fra jordbær, noe som fører til svekket bærsetning og redusert vekst. Høstfloks får forkrøplede skuddtopper som følge av angrep fra skumsikader. Det er behov for bekjempelse når det er mer enn tre skumdannelser per meter planterad i jordbær.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vanlig skumsikade
Philaenus spumarius
Artsdatabanken-ID
110898
GBIF-ID
2016038

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg