vanlig korstroll

Korstroll av . CC BY SA 3.0

Vanlig korstroll, art av sjøstjerner i ordenen Forcipulatida. Dette er vår vanligste art av fem-armete sjøstjerner, og kjent av alle som har vært i strandsonen. Hvis man setter garn, kan den suge seg fast på fisken.

Faktaboks

Også kjent som
fjærekorstroll
vanlig korstroll
Asterias rubens

Bygning

Vanlig korstroll har vanligvis fem armer ut fra sentralskiven. De blir fra 15–45 centimeter mellom armspissene. Fargen varierer sterkt – den kan være fiolett, rødlilla eller lysere som oransje eller gul. Undersiden er lys eller hvit. Oversiden av hver arm har en rad med pigger langs midten, og dessuten noen spredte gripetenger. På undersiden av armene sitter tett med sugeføtter. Munnen sitter midt på undersiden av sentralskiven.

Utbredelse

Vanlig korstroll har stor utbredelse i det østlige Atlanterhav fra Nord-Afrika til Kvitsjøen. Ifølge Artsdatabanken er den utbredt langs hele kysten av Norge, men noe mer spredt i Nord-Norge. Den finnes på forskjellige bunnforhold fra tidevannssonen og ned til 200 meters dyp. Den lever også på bunnen i Nordsjøen. De største eksemplarene lever som regel dypest.

Vanlig korstroll er særkjønnet, det vil si at individene er enten hann eller hunn. De gyter et stort antall egg og spermier. Befruktningen foregår i vannet, hvor larvene vokser opp. De gjennomgår flere stadier før de slår seg ned på bunnen.

Næring

Vanlig korstroll lever av åtsler og levende dyr, særlig muslinger. De spiser blåskjell ved å trekke skallene litt fra hverandre med sugeføtter på begge sider. Når muslingen er utmattet, blir skallet åpnet. Korstrollet vrenger magen ut og fordøyer skjellet utvendig.

Selv blir korstroll spist av måker og ærfugl, og av krabber på bunnen.

Litteratur

  • Moen, F. M. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5.utgave, Kom forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg