vanlig fløyfisk

Callionymus lyra, vanlig fløyfisk. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg

Callionymus lyra, vanlig fløyfisk. Foto fra: Kattegatcentret Aquarium

Artikkelstart

Vanlig fløyfisk er en fiskeart i familien fløyfisker. Dette er en av våre mest særpregete og vakre saltvannsfisk. Arten er utbredt fra Lofoten til Marokko og Azorene, samt i Middelhavet og Svartehavet.

Faktaboks

Også kjent som
Callionymus lyra

Spesielt hannene hos den vanlige fløyfisken har mange fargetegninger langs kroppen og på ryggfinnen. Fargene er ofte blå, gul og fiolett. Hunnene har brune flekker. Den fremste ryggfinnen til hannen er kraftig forlenget og er svært fargerik. Når man ser en vanlig fløyfisk ovenfra virker hodet trekantet. På gjellelokket er det en pigg med fire spisser. Hannen kan bli opptil 30 centimeter lang, mens hunnen er noe mindre.

Den vanlige fløyfisken finnes fra strandsonen og ned til 400 meters dyp, men den er vanligst på 20–100 meters dyp. Hannene er territorielle og aggressive, og under gytesesongen framviser hannen og hunnen et komplekst parringsrituale. Gyting skjer på forsommeren. Både egg og yngel lever først pelagisk før ungfisken søker til ned bunnen på høsten når de har blitt omtrent 10 millimeter lange.

Vanlig fløyfisk beskattes ikke kommersielt, og det lite utsatt for fritidsfiske selv om kjøttet ansees som svært velsmakende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg