vandrehistorie

Vandrehistorie, historie, ofte humoristisk, sjokkerende eller skremmende, som utgis for å være sann, men som i virkeligheten (vanligvis) ikke er det. Vandrehistorier har mye til felles med avisender, og kan også sees som moderne utgaver av sagn og folkeeventyr.

Faktaboks

Også kjent som
eng. urban legend

Det er typisk for vandrehistorier at de skal ha hendt med en «venn av en venn» av fortelleren, og det er også vanlig at de inneholder en eller annen form for moral eller bekreftelse av en fordom. Eksempler på velkjente vandrehistorier er at en (navngitt, oftest utenlandsk) restaurant skal ha blitt avslørt for å bruke rottekjøtt i maten, at en barnevakt i narkotikarus skal ha lagt et spedbarn i stekeovnen og at en person på ferie i Sør-Amerika skal ha blitt neddopet på en bar, våknet flere dager senere og oppdaget at den ene nyren er fjernet. Mange vandrehistorier kan også klassifiseres som spøkelseshistorier, gjerne knyttet til et bestemt hus eller en bestemt veistrekning.

Etter hvert som flere og flere benytter seg av Internett, særlig e-post, har vandrehistoriene spredt seg raskere enn noen sinne. Mange av kjedebrevene som florerer på Internett har klare likhetstrekk med vandrehistorier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg