Valutakurv, populær betegnelse på en kombinasjon av flere forskjellige valutaer. Fra desember 1978 til oktober 1990 forsøkte myndighetene å holde kursen på den norske krone forholdsvis stabil i forhold til en valutakurv, der valutaer av størst viktighet for norsk utenriksøkonomi var med, og der de fikk vekt etter den betydning de hadde for norsk utenriksøkonomi.

I oktober 1990 ble det besluttet å avvikle ordningen med en egen norsk valutakurv. I stedet ble den norske kronen knyttet til ECU (European Currency Unit), EF (nå EU)-landenes regne- og valutaenhet. Siden en ECU var definert som et veiet aritmetisk gjennomsnitt av de 12 valutaene til medlemslandene i EF, kunne også kronens tilknytning til ECU oppfattes som et slags valutakurvsystem.

Også Sverige og noen andre land hadde i 1980-årene som mål å holde en forholdsvis stabil kurs for sin egen valuta i forhold til en nasjonalt bestemt valutakurv. Videre er verdien av 1 SDR siden 1. juni 1974 beregnet som en valutakurv. Enkelte land tar sikte på å stabilisere kursen på landets valuta i forhold til SDR-kurven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.