Valutakurv, populær betegnelse på en kombinasjon av flere forskjellige valutaer. Fra desember 1978 til oktober 1990 forsøkte myndighetene å holde kursen på den norske krone forholdsvis stabil i forhold til en valutakurv, der valutaer av størst viktighet for norsk utenriksøkonomi var med, og der de fikk vekt etter den betydning de hadde for norsk utenriksøkonomi.

I oktober 1990 ble det besluttet å avvikle ordningen med en egen norsk valutakurv. I stedet ble den norske kronen knyttet til ECU (European Currency Unit), EF (nå EU)-landenes regne- og valutaenhet. Siden en ECU var definert som et veiet aritmetisk gjennomsnitt av de 12 valutaene til medlemslandene i EF, kunne også kronens tilknytning til ECU oppfattes som et slags valutakurvsystem.

Også Sverige og noen andre land hadde i 1980-årene som mål å holde en forholdsvis stabil kurs for sin egen valuta i forhold til en nasjonalt bestemt valutakurv. Videre er verdien av 1 SDR siden 1. juni 1974 beregnet som en valutakurv. Enkelte land tar sikte på å stabilisere kursen på landets valuta i forhold til SDR-kurven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.