Valutakurv er en indeks som måler utviklingen av et utvalg valutaer.

Faktaboks

Uttale
valˈutakurv

Før den norske sentralbanken på 1990-tallet begynte å styre etter et inflasjonsmål, forsøkte myndighetene å holde kursen på den norske krone forholdsvis stabil i forhold til en valutakurv. Denne valutakurven bestod av valutaene til Norges viktigste handelspartnere, vektet etter størrelsen på handelen med disse.

I oktober 1990 ble det besluttet å avvikle ordningen med en egen norsk valutakurv. I stedet ble den norske kronen knyttet til en valutakurv kalt ECU (European Currency Unit). Dette var EU-landenes regne- og valutaenhet.

Tidligere var det vanlig blant mange vestlige lands sentralbanker å forsøke å stabilisere valutaen i forhold til en valutakurv. I dag har imidlertid så godt som alle vestlige land gått over til inflasjonsmål, som innebærer at valutaen ikke er knyttet til noen valutakurv eller valuta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg