vaktselskap

Vaktselskap, privat selskap som etter avtale påtar seg å overvåke offentlig eller privat eiendom, samt utfører ledsager- eller kontrolltjenester. Kan også motta og behandle alarmsignaler fra alarmanlegg. Kontroll med virksomheten ligger under politiet. Virksomheten er regulert i lov om vaktvirksomhet av 1. mai 2001 nr. 1 (vaktvirksomhetsloven), som erstattet lov om vaktvirksomhet av 13. mai 1988 nr. 29.

Ervervsmessig vaktvirksomhet krever tillatelse fra politimyndighet. For å få tillatelse må foretaket være registrert i Foretaksregisteret og ha fast forretningssted i Norge. Er vaktvirksomheten organisert som enpersonsforetak, må den være registrert i Enhetsregisteret. Innehaveren må ha fylt 21 år, ha tilfredsstillende vandel og være statsborger i stat som er part i EØS-avtalen (§ 2).

Vakttjeneste kan bare utføres av vektere med godkjent utdanning (§ 8). Vektere skal medbringe legitimasjon og plikter å fremvise dette på oppfordring overfor personer det er gjort inngripen mot (§ 10). Hund kan bare benyttes til egenbeskyttelse, og ikke til sporsøk e.l. (§ 11).

Privat rettshåndheving er forbudt (jf. politiloven § 26 1. ledd). Vekternes/vaktselskapenes virksomhet er i hovedsak begrenset til å medvirke til å skape sikkerhet og trygghet i samfunnet gjennom å observere, kontrollere og rapportere. Vektere kan pågripe personer som tas på fersk gjerning, men bare for å forhindre at vedkommende gjør mer skade eller unnslipper før politiet kommer til stedet. Vektere skal bære uniform som ikke skal kunne forveksles med politiuniform (§ 9).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg