vadbein

Vadbein med årstallet 1868, brukt i Rissa i Trøndelag

Artikkelstart

Et vadbein er en liten rull av tre, plast eller metall som festes på båtripa for å forhindre slitasje på ripa og fiskesnøret og at det skal være lettere å dra opp snøret.

Faktaboks

Etymologi
Første ledd av norrønt vaðr, fiskesnøre

Historikk

To vadbein av knokler fra Alstahaug i Nordland
Av .

Vadbein har vært brukt allerede i steinalderen, men selve benevnelsen viser at de eldste vadbeinene hadde en ganske annen form enn de har i dag. Den eldste typen ser ut til å ha vært en knokkel fra et landpattedyr, som ble festet flatt på ripa. Denne saltypen er kjent fra yngre steinalder og ble også brukt i yngre jernalder. I vikingtiden ble det mer vanlig å bruke horn som materiale og vadbeinene fikk gjerne en V-form eller i alle fall kanter på sidene for å holde snøret på plass.

Oppfinnelsen av rullevadbeinet var en teknologisk nyvinning av stor betydning. Det arkeologiske materialet viser at rullevadbeinet var kjent omkring år 1000. På 1400-tallet ble typen tatt i bruk over et større geografisk område i Nord-Norge. Dette har trolig sammenheng med det omfattende fisket etter skrei som fant sted her i senmiddelalderen. Rullen i de eldste rullevadbeinene ble ofte dreiet av hvalbein, noe som tyder på at det har vært verksteder som har spesialisert seg på en slik produksjon.

Langt utover 1900-tallet ble vadbeinene vanligvis laget av tre, med et hardt treslag i selve rullen.

Les mer i Store norske leksikon

Vadbein av horn, funnet i bygrunnen i Trondheim
Av .
Et vadbein av middelaldersk type med rull av hvalbein. Det befinner seg i Kystmuseet i Nord-Trøndelag.

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeredskaper ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget.
  • Helberg, Bjørn Hebba (1993). Fiskeriteknologi som uttrykk for sosial tilhørighet. En studie av nordnorsk fiske i perioden 400-1700. Magistergrad ved Universitetet i Tromsø.
  • Olsen, Ole Mikal (2004). Medieval fishing tackle from Bergen and Borgund. The Bryggen Papers. Main Series (nr. 5), 2004.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg