Vårsalat er en ettårig art i kaprifolfamilien med utprega sørlig utbredelse i Norge. Naturlige vokseområder er grusstrender og tangvoller, men arten kan også påtreffes som ugras. Vårsalat og nært beslekta arter brukes som salatplante og kalles da ofte feltsalat.
vårsalat

Vårsalat, hodelignende kvast med blomster. Botanisk hage, Århus, Danmark
Utseende

Vårsalat. Den gaffeldelte foregreininga av stengelen vises her. Hobro, Jylland, Danmark
Plantene er snaue og gaffelgreina fra grunnen av. Stenglene er mellom fem og tjue centimeter lange, men er ofte nedliggende. Blomstene er små, med femflika krone som er litt asymmetrisk. Blomstene sitter mellom bladene og i hodeforma kvaster i toppen av stenglene. Krona er hvit eller hvit med blåskjær. Det er ingen nektarspore. Blomstene har tre pollenbærere og tre arr. Frukta er en til to millimeter stor nøtter der begeret sitter igjen på nøttene.
Utbredelse
Bruk
Vårsalat og andre nærstående arter i slekta, Valerianella, brukes som salatplante og kalles da oftest feltsalat. Den dyrka formen har små, runde, mørkegrønne og saftige blader i rosett på en tynn stilk. Smaken er mild.
Systematikk
Vårsalatslekta regnes nå til kaprifolfamilien etter nyere undersøkelser med genetiske metoder. Tidligere ble denne slekta, og den meget artsrike vendelrotslekta samt noen slekter til, plassert i en egen familie, vendelrotfamilien.
Les mer i Store norske leksikon
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Hjerritsdal møllebæk ved Mariager Fjord, Hobro, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Silldehagen, Hobro, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Svenstrup S f. Mariager, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Silldehagen, Hobro, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Svenstrup S f. Mariager, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Kielstrup Sø, Himmerland, Danmark
-
Valerianella locusta, vårsalat. Foto fra: Hegedal ved Hobro, Jylland, Danmark
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.