Utviklingsstudier er et tverrfaglig forskningsfelt innen samfunnsvitenskap som tar sikte på å forstå og forklare utvikling i utviklingsland.

Fagfeltet oppstod som en spesialisering innenfor andre forskningsdisipliner, særlig samfunnsøkonomi, i kjølvannet av avkoloniseringen og framveksten av moderne utviklingsbistand på 1960-tallet.

Over tid utviklet faget seg til et mer selvstendig forskningsfelt med egne forskningsmiljøer og etter hvert utdanningstilbud dedikert til studiet av utvikling. Faget ble også mer tverrfaglig ved å bygge på flere andre disipliner, særlig sosialantropologi, samfunnsgeografi og sosiologi. I dag rekrutteres forskere til utviklingsstudier fra alle samfunnsfag.

Utviklingsstudier er et svært mangfoldig forskningsfelt. Det tar sikte på å studere nær sagt alle sider ved et samfunns utvikling, som økonomi, offentlig forvaltning, styresett, kultur, kjønn og likestilling, næringsliv, demokrati og mye annet. Forskningen skjer i langt over hundre utviklingsland som er innbyrdes svært ulike. I tillegg bygger faget på ulike forskningsdisipliner, noe som påvirker både metode, analyse og overordnet teoriutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Haugen, Hans Morten (2016). Kampen om utviklingen. Teorier, strategier og globale utfordringer. Cappelen Damm.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg