Utlodning brukes i dagligtale om det å lodde ut gevinster i et lotteri, det å selge lodd. Men det brukes også som juridisk begrep med bestemte betydninger i forbindelse med konkurs og booppgjør.

Konkursrett

I konkursretten er utlodning en fordeling av midler i konkursboet. Begrepet brukes blant annet i konkursloven kapittel XV. Ettersom det ikke er nok midler til å gi alle kreditorene full dekning for sine krav i en konkurs, skjer fordelingen av skyldnerens midler på bakgrunn av prioritetsregler som er nærmere beskrevet i dekningsloven kapittel 9.

Arverett

Utlodning er tidligere brukt om fordeling av midlene i et dødsbo, felleseie mellom ektefeller eller et konkursbo til kreditorer, arvinger og ektefeller. Begrepet ble benyttet i den nå opphevede skifteloven av 21. februar 1930.

I lov 14. juni 2019 om arv og dødsboskifte (arveloven) brukes booppgjør som betegnelse på fordelingen av midlene i arveoppgjøret. Booppgjør benyttes i dag også om fordelingen av felleseiet mellom ektefellene i lov 4. jul 1991 om ekteskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg