Urgrav ved Kramvik, Vardø
Urgrav ved Kramvik, Vardø
Urgrav ved Kramvik, Vardø
Lisens: CC BY SA 3.0
Røys Kramvik
Graver ved Kramvik, Vardø
Røys Kramvik
Lisens: CC BY SA 3.0

Urgraver er en førkristen samisk gravform. Urgravene forekommer typisk i helleurer, der de fremstår som nedgravde kamre dekket av steinheller. Variasjonen er imidlertid betydelig, blant annet på grunn av terrengets beskaffenhet. Urgraver kan derfor også påtreffes som større og mindre røyser og i hulrom under steinblokker uten videre konstruksjon.

Urgravene forekommer gjennom lang tid; de eldste tilhører tiden omkring 900 fvt., og de yngste er fra 1700-tallet. Gravformen er påvist i Nord-Norge, Trøndelag, Norrbotten, Västerbotten og Jämtland. Fra den tidligste perioden er det kun kjent urgraver i Varanger, mens de yngste gravene er begrenset til sørsamiske områder.

Viktige fellestrekk er svøping av de døde i never og begravelse i pulk. Neversvøp forekommer allerede i de eldste gravene, mens pulkbegravelse ser ut til å tilhøre middelalderen og senere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schanche, A. (2000). Graver i ur og berg. Davvi Girji OS, Karasjok. ISBN 8273744558

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg