Urease er et enzym som bryter ned urea til ammoniakk (NH3) og karbondioksid (CO2). Enzymet er et protein som finnes i noen bakterier, sopp, alger og flere planter, særlig i soyabønner. Når urease spalter urea vil pH-verdien i miljøet rundt øke, fordi urea omdannes til den basiske forbindelsen ammoniakk.

Faktaboks

Uttale
ureˈase
Etymologi
av urea-, av gresk ouron, ‘urin’, og -ase, en etterstavelse som brukes i enzymnavn

Når kroppen bryter ned proteiner og aminosyrer vil det dannes ammoniakk. Ammoniakk (NH3) er giftig, og om dette hopes opp i blodet vil det kunne føre til alvorlig hjerneskade. Det er derfor viktig å fjerne ammoniakken fra kroppen, noe ureasyklusen sørger for. I ureasyklusen dannes urea ((NH2)2CO) ved at nitrogen fra ammoniakken hektes på CO2. Urea er vannløselig og skilles derfor ut med urinen.

Rolle i sykdommer 

Blant bakteriene som produserer urease er Heliobacter pylori. Denne bakterien er den viktigste årsaken til magesår. H. pylori er avhengig av urease, ettersom enzymet har en beskyttende effekt på bakterien ved å produsere ammoniakk. Ammoniakk er basisk og vil dermed nøytralisere den sure magesyren. Dette vil skape bedre omgivelser for bakterien selv, slik at den kan formere seg i slimhinnen i magesekken. Dette kan føre til en betennelsesreaksjon som i noen tilfeller fører til magesår.

Ureasetest 

Urease kan brukes til å effektivt diagnostisere ulike sykdommer forårsaket av bakterien H. pylori. Testen baserer seg på bakteriens evne til å skille ut urease. Dersom det viser seg at prøven inneholder urease, vil den endre farge fra gul til rosa.

Historikk

Aktiviteten til urease ble først oppdaget i 1876 av den franske kjemikeren Frédéric Alphonse Musculus (1829–1888), men enzymet ble ikke anerkjent som et protein før i 1926 da den amerikanske kjemikeren James B. Summer (1887–1955) analyserte enzymet i krystallisert form. Summer mottok Nobelprisen i kjemi i 1946 for sitt arbeid med urease. Urease er det første enzymet som det lyktes å krystallisere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg