Urbløtdyr (tegning, underside)

Urbløtdyr. Arten Neopilina galatheae sett fra undersiden.

Av /Store norske leksikon ※.

Urbløtdyr, en klasse av bløtdyr (Mollusca). Kroppen er dekket av et udelt, kjegleformet skall, som kan minne om et albueskjell i utseende. De er likevel høyst forskjellige fra snegler. Urbløtdyr er opptil 3 cm lange. De har en muskuløs krypesåle og en viss segmentering i indre organer. Det kan tyde på at de har hatt en felles opprinnelse med leddormer.

Faktaboks

Etymologi
Monoplacophora av gresk mono ‘en’, plakos ‘plate’, phoros ‘bære’; ‘enplatebærer’
Også kjent som
urmollusker
Vitenskapelig navn
Monoplacophora

Urbløtdyr er kjent som fossiler fra kambrium til devon, og var ganske tallrike i disse periodene. Man trodde klassen var utdødd, men i 1952 fant den danske Galathea-ekspedisjonen flere eksemplarer av en levende urbløtdyrart. Neopilina galatheae ble funnet på 3600 meters dyp i Stillehavet utenfor kysten av Costa Rica. Senere er det funnet ytterligere 25 arter på dypt vann i forskjellige havområder. Disse artene må ha holdt seg nokså uforandret i 350 millioner år. Det er ikke kjent noen arter fra norske farvann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

urbløtdyr
Monoplacophora
Artsdatabanken-ID
504
GBIF-ID
347

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg