uoppmerksomhetsblindhet

Artikkelstart

Uoppmerksomhetsblindhet foreligger når informasjon sentralt i synsfeltet blir registrert i nervesystemet, men ikke når bevisstheten. Man overser altså noe som er fullt synlig, uten å være klar over det. For eksempel vil det at du ser etter et ledig sete på bussen gjøre deg «blind» overfor mye annet i situasjonen, eksempelvis at du ikke ser en venn som sitter lett synlig blant de andre passasjerene.

Faktaboks

Etymologi
Fra engelsk, inattentional blindness

Uoppmerksomhetsblindhet oppstår gjerne når det som inntreffer ikke stemmer overens med de forventninger man har i en situasjon. Dette vises i det velkjente eksperimentet «Invisible Gorilla», der forsøkspersonene fikk i oppgave å se en video og telle antall pasninger mellom basketballspillere. Underveis i videoen beveger det seg en gorilla mellom spillerne. Halvparten av deltakerne i eksperimentet rapporterte ikke å ha sett gorillaen som passerte.

Uoppmerksomhetsblindhet er en konsekvens av at det ikke er mulig å rette oppmerksomhet til alle sensoriske stimuli på en gang. Som regel fokuserer vi på informasjon som er viktig for oss, og overser irrelevant informasjon (selektiv oppmerksomhet). Tidligere trodde man at uoppmerksomhetsblindhet skyldes feil i persepsjon, men mye tyder på at fenomenet har sammenheng med en begrensning i arbeidsminnet. Dette angår hvor mye informasjon vi klarer å ta inn samtidig, samt evnen til å skifte oppmerksomhetsfokus.

Når vi mottar mye informasjon, eller må dele oppmerksomheten mellom ulike elementer, vil vi lettere kunne overse informasjon sentralt i synsfeltet. Dette har viktige praktiske implikasjoner. Eksempelvis kan mobilbruk under bilkjøring føre til uoppmerksomhetsblindhet, som når man ikke ser at det har skiftet til rødt lys. Studier viser at det å snakke i mobilen samtidig som man kjører, svekker trafikkrelaterte ferdigheter for de aller fleste bilister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg