ununseptium - Radioaktive grunnstoffer

Ununseptium, midlertidig navn på kjemisk grunnstoff med atomnummer Z=117, kjemisk symbol Uus. Atomet, som er radioaktivt, hører inn under de supertunge grunnstoffene og antas å tilhøre gruppe 17 i grunnstoffenes periodesystem, og som sådan være et halogen og stå under astat (At).

Faktaboks

Uttale
ununseptium
Etymologi
117 skrevet på latin

Grunnstoffet blir bare fremstilt ved kjernereaksjoner og ble første gang rapportert laget og beskrevet i Physical Review Letters i april 2010. Eksperimentet ble utført ved forskningssentret i Dubna i Russland av russiske og amerikanske forskere. For å utføre selve forsøket måtte en lang forberedelse til:

  • 250 dager nøytronbestråling av 248Cm (singel nøytron-innfangning) og andre lettere Cm-isotoper (multippel nøytron-innfangning) i høyfluksreaktoren i Oak Ridge i USA for å lage 22 mg 249Bk, som har 350 dagers halveringstid og desintegrerer med β-utsendelse til 249Cf.
  • 90 dager renseprosess for å renfremstille berkelium.
  • Frakt fra USA til Demitrovgrad i Russland for å lage Bk-target.
  • 150 dagers bestråling med 48Ca-ioner i U-400 syklotronen i Dubna.

Forskerne benyttet to forskjellige kinetiske energier (fart) på kalsium-strålen som førte til dannelsen av to isotoper av grunnstoff 117. Etter fusjon av 48Ca og 249Bk ble det i det ene tilfelle avgitt 3 nøytroner og i det andre 4 nøytroner. Det ble observert totalt 6 atomer med atomnummer 117, - 5 med massetall 293 og ett med massetall 294. Begge isotopene er α-radioaktive og halveringstidene er målt til henholdsvis 21 og 112 ms.

Interessen for slike undersøkelser er mye rettet mot den forventede stabilitetsøya ("island of stability"). Det strides om den finnes ved Z= 114, Z=120 eller først ved Z= 126. Når 117-atomet desintegrerer med utsendelse av alfa-partikler, som har N/Z=1, vil datteren og leddene videre i kjeden anta et N/Z forhold høyere enn mornukliden og høyere enn i direkte-produserte isotoper, og det observeres at ved høyere N/Z-forhold blir halveringstiden lengre og og alfa-energien lavere, slik at en nærmer seg et mere kjernestabilt område.

Kjemiske egenskaper er ikke lett å utforske med svært få atomer og kort levetid. Anvendbar teknikk som er benyttet for andre grunnstoffer (eks. Cn) er adsorpsjon på egnede overflater. Men noe tilsvarende kjemisk eksperiment med 117 er ikke utført eller foreslått ennå.

ununseptium

Kjemisk symbol...............................Uus

Atomnummer..................................117

Relativ atommasse.........................(294)

Smeltepunkt.................................

Kokepunkt....................................

Densitet......................................

Oksidasjonstall..............................

Elektronkonfigurasjon(antatt): [Rn]5f146d107s27p4

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg