Naturkonstant er en fundamental fysisk størrelse som har samme verdi under alle forhold, og som ikke endrer seg over tid. Noen eksempler på naturkonstanter er lyshastigheten i tomt rom (c) og gravitasjonskonstanten (G).

Faktaboks

Også kjent som

universalkonstant

Naturkonstantene avledes ikke av en fysisk lov, men bestemmes eksperimentelt. Dette er til forskjell fra en matematisk konstant, som har en fastsatt verdi uten forankring i noen fysisk måling.

Hvorvidt en fysisk konstant kan karakteriseres som en naturkonstant, vil være avhengig av hva man i fysikken har akseptert å være av fundamental karakter. Utvalget av naturkonstanter vil følgelig til enhver tid reflektere rådende fysiske teorier. Antall anerkjente naturkonstanter har derfor endret seg over tid.

Naturkonstanter i SI-systemet

Siden naturkonstantene bestemmes eksperimentelt, vil de alltid være beheftet med en viss usikkerhet, og de vil aldri få en helt eksakt verdi. For å få en eksakt sammenheng mellom målenhetene i SI-systemet og naturkonstantene, vedtok CGPM (Generalkonferansen for mål og vekt) i 2018 å fastsette en endelig verdi av et utvalg naturkonstanter og redefinere grunnenhetene på dette grunnlaget.

De fastsatte verdiene av naturkonstantene er hentet fra de mest nøyaktige målingene av konstantene som er gjort, basert på tidligere definisjoner av enhetene. Ved å redefinere grunnenhetene i SI-systemet ved hjelp av disse naturkonstantene, oppnår man en definisjon som har en eksakt verdi i forhold til en naturkonstant, samtidig som avviket fra tidligere enhetsverdi blir minst mulig.

De nye definisjonene trådte i kraft 20. mai 2019. De aktuelle naturkonstantene i SI-systemet har da fått tildelt følgende eksakte verdier:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg