ungdomskriminalitet

Artikkelstart

Ungdomskriminalitet er kriminalitet begått av unge mennesker.

Ungdom i alderen 18–20 år er overrepresenterte i det registrerte kriminalitetsbildet, både i Norge og i andre land. Også selvrapporteringsstudier viser at det å begå kriminalitet er relativt utbredt i ungdomstiden. Imidlertid viser både kriminalstatistikken og andre undersøkelser en nedadgående trend i ungdomskriminaliteten de senere år.

Det gjelder særregler for behandlingen av unge lovbrytere. Personer under den kriminelle lavalderen (15 år) kan ikke straffes, og slike saker behandles i stedet av barnevernet. Det gjelder også de fleste straffesaker mot ungdom mellom 15 og 17 år, selv om disse kan behandles av det ordinære strafferettsapparatet. Ungdomsstraff ble innført i 2014 som alternativ til ubetinget fengselsstraff for unge lovbrytere under 18 år. Lav alder anses ved straffutmåling som en formildende omstendighet, og fengsel i 21 år kan ikke anvendes for handlinger begått før fylte 18 år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Balvig, F. (2017): Fra barndommens gade til cyberspace. Det Kriminalpræventive Råd.
  • Frøyland, L. R. & Sletten, M. A. (2012). "Mindre problematferd for de fleste, større problemer for de få? En studie av tidstrender i problematferd: 1992, 2002 og 2010." Tidsskrift for ungdomsforskning, 12(2), 43-66.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg