ungdomsbedrift

Artikkelstart

Ungdomsbedrift er et pedagogisk opplegg hvor elever i videregående skole lærer om entreprenørskap ved å etablere, drive og avvikle en bedrift i løpet av et skoleår. Årlig er 12.000 elever med på å starten en Ungdomsbedrift.

Det er etablert en egen godkjenningsordning og en egen organisasjonsform for ungdomsbedrifter. Bedriften opprettes som del av et studieprogram, den godkjennes av foreningen Ungt Entrepenørskap og registreres som en juridisk enhet hos Brønnøysundregistrene. For ungdomsbedrifter er det regler for regnskap, omsetning, lønn og avvikling

Pedagogisk opplegg

Helt konkret får elevene erfaring med å drive en bedrift. Til grunn for ordningen ligger en pedagogisk tanke om å lære gjennom å gjøre (erfaringslæring), og at elevene skal oppleve sammenheng mellom teori fra fellesfagene og praksis i ungdomsbedriften.

Gjennom etablering av ungdomsbedriften lærer elevene om markedsundersøkelser, markedsføring, salg, budsjett og regnskap. Gjennom å produsere en vare eller tjeneste blir de kjent med et marked og en potensiell yrkesvei. Elevene lærer også om hvordan bedrifter etableres og avvikles i forhold til offentlige myndigheter gjennom Brønnøysundregistrene, Altinn og bankforbindelser. Samarbeid og deling av oppgaver mellom ansatte er sentralt.

Gjennom arbeidet skal elevene også utvikle kompetanser som kreativitet, det å initiativ, oppleve verdiskaping gjennom arbeid og det å ta ansvar.

Foreningen Ungt Entreprenørskap Norge bidrar med hjelp til veiledere og elever i møte med de ulike fasene gjennom perioden.

Rammeverk

Det er utviklet et eget økonomisk rammeverk for ungdomsbedrifter. Bedriften må få oppnevnt en veileder og godkjennes av Ungt Entrepenørskap før den registreres som en ungdomsbedrift i Enhetsregisteret hos Brønnøysundregistrene.

Ungdomsbedriften er en egen juridisk enhet. Bedriften er regnskapspliktig. Revisor kan være en lærer eller en annen regnskapskyndig. Studentbedriften kan ikke stifte gjeld og er ikke mva-pliktig inntil omsetning på 140 000 kroner. Det kan tas ut lønn på opptil 10 000 kroner per deltager om bedriften går med overskudd.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg