Ungdomsarbeid, arbeid som utføres av personer mellom 15 og 18 år. Om arbeid som utføres av noen under 15 år, se barnearbeid. Bestemmelser om arbeid av barn og ungdom er først og fremst gitt i arbeidsmiljølovens kap. 11. Personer under 18 år må ikke nyttes til arbeid som kan være til skade for deres sikkerhet, helse eller utvikling.

Både for barn og ungdom gjelder generelt at arbeidstiden skal legges slik at den ikke hindrer deres skolegang, eller hindrer dem i å dra nytte av undervisningen. Videre gjelder særskilte arbeidstidsbestemmelser for personer mellom 15 og 18 år. Den alminnelige arbeidstiden må ikke overstige åtte timer i døgnet og 40 timer i uken, og de må ikke nyttes til overtidsarbeid. Ved tilsetting hos flere arbeidsgivere skal arbeidstiden beregnes samlet, slik at hver arbeidsgiver må skaffe seg kjennskap til arbeidstiden hos eventuelle andre arbeidsgivere.

Skolepliktig ungdom skal ha en arbeidsfri periode 2000–0600, mens ikke skolepliktig ungdom skal ha en arbeidsfri periode 2300–0600. Det gjelder en rekke spesielle unntak fra forbudet mot nattarbeid.

Ikke skolepliktig ungdom skal ha en sammenhengende hvileperiode på minst 12 timer i døgnet. Personer under 18 år skal ha en sammenhengende ukentlig fritid på minst 48 timer, som såvidt mulig skal legges til søn- eller helligdag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.