underkjølt regn

Artikkelstart

Underkjølt regn er regndråper som har en temperatur under 0 °C og som fryser til is ved kontakt med omgivelsene.

Beskrivelse

Vanndråper som svever fritt i atmosfæren, og som ikke er frosset til is selv om temperaturen i dråpene og i lufta omkring er under 0 °C, kalles underkjølte. Vanndråper med temperatur ned til ca. −40 °C kan forekomme i atmosfæren. Når slike dråper treffer jordoverflaten, vil de fryse til is (under forutsetning av at underlaget har en temperatur under 0 °C). Dette kan føre til svært glatte veier og rullebaner på flyplasser. Underkjølte dråper som fryser til is, kan feste seg til trær og antenner som kan knekke under vekten av isen. Denne prosessen kan også gi store skader på kraftledningsnettet.

Hvis regndråpene har en temperatur like over frysepunktet, og de faller på et underlag med temperatur under 0 °C, vil det også kunne dannes et islag ved at vannet på bakken fryser. Dette er som oftest en kortvarig tilstand, fordi temperaturen i lufta fører til smelting av isen.

Skal vanndråpene fryse, må det finnes frysekjerner inne i dråpene. Underkjølte vanndråper vil også fryse momentant hvis de kommer i berøring med faste legemer. De skaper problemer for fly, skip, telemaster og lignende.

Forekomst

Underkjølt regn oppstår fra tid til annen vinterstid i Norge, særlig i innlandet i forbindelse med varmfrontpassasjer (inversjon). I luftlaget et stykke over bakken vil lufta ha en temperatur over 0 °C, og sky- og regndråper i denne lufta vil bestå av flytende vann. Nærmest bakken vil det ligge et kaldt luftlag der temperaturen er under 0 °C. Når regndråpene passerer gjennom dette kalde laget, vil de avkjøles til en temperatur under 0 °C. De blir «underkjølte». Når disse dråpene treffer bakken, vil de fryse til is øyeblikkelig. Treffer de veibanen, kan det bli svært glatt, hvis veimyndighetene ikke har preparert (saltet) veibanen på forhånd.

Underkjølte skydråper er et vanlig fenomen i norske områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg