Ultralydsveising (prinsippskisse)

Ultralydsveising av metall, prinsippskisse. Svart dobbeltpil angir vibrasjon, blå pil angir trykk.

Av /Store norske leksikon ※.

Ultralydsveising, metode for å føye sammen metaller og plaster, der den nødvendige energi tilføres som høyfrekvente, mekaniske svingninger i sveiseplanet.

Ved sveising av metaller

Ved sveising av metaller plasseres de to metalldelene i en innretning som presser dem sammen. I denne tilstand bringer sonotronen den ene del til å vibrere i forhold til den andre, stillestående del, og slik at svingeplanet er parallelt med sveiseplanet.

Vibrasjoner og trykk skraper først delenes kontaktflater fri for urenheter og oksider, for deretter å planpolere dem slik at de danner en ren og slett grenseflate. I denne tilstand kan delene utveksle elektroner, og en sann metallurgisk forbindelse kommer i stand når vibreringen stenges. Temperaturen i sveiseflaten stiger til 30–35 prosent av materialets smeltepunkt (K), og lokal diffusjon og rekrystallisasjon kan finne sted. Hele prosessen er ferdig på mindre enn et sekund.

Utstyr

Utstyret består av fem hoveddeler: Ambolten, med utbyttbart hode, er underlag for den stillestående komponenten. Konvertoren, amplitudeforsterkeren og sonotronen omdanner elektrisk energi til mekaniske svingninger og overfører dem til den bevegelige komponenten. Aktuatoren er det pneumatiske system som holder delene sammenpresset. Utgangseffekten i sonotronen kan være 150–4000 w.

Anvendelse

Metoden er mest brukt til å sveise kontakter av forskjellige utførelser på elektriske ledninger, til endeforsegling av små rør m.v. Prosessen gir bare en liten temperaturøkning i arbeidsstykket, og er velegnet for komponenter som er følsomme for varme. Ulike metaller kan sveises sammen, f.eks. kobber til aluminium, idet man unngår sprø, intermetalliske forbindelser som ofte dannes ved smeltesveising.

Ved sveising av plast

Ved sveising av plast står vibrasjonsplanet loddrett på sveiseplanet. Energien mykner og til dels blander de to deler mekanisk, slik at det oppstår en homogen fysisk-kjemisk forbindelse mellom dem uten bruk av etsende eller andre, skadelige kjemikalier. Plastsveising brukes til forsegling av beholdere og sekker, og til å føye sammen metall og plast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg