Ullkurv
Ullkurv i Nordmøre Museum. Den har to rom og er flettet av lange sponer.
Av .

Ullkurv er en kurv til oppbevaring eller transport av ull i naturlig eller kardet tilstand. En del kurver har to rom for å skille mellom ulike typer ull (til for eksempel veft eller varp) eller ubearbeidet eller kardet ull.

Faktaboks

Etymologi
Av norrønt ull og norrønt korf.
Også kjent som

ullkorg

Typer

Ullkurv
Ullkurv fra Seljord i Telemark, radiologisk datert til 1440-1470. Hjørnestolpene avsluttes i dragehoder, og sidene har rik dekor.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ullkurvene kan være laget i ulike teknikker og ha forskjellig form. Der kurvene ble betraktet som et fast inventar i stuen, som i Telemark, Hallingdal, Numedal og enkelte andre områder, ble kurvene gjerne laget som en rammekonstruksjon med treskurd av høy kvalitet.

Ullkurvene fra andre kanter av landet varierer sterkt, men de fleste er nok flettet av lange sponer. Noen har håndtak, andre ikke. Noen form for dekor har disse sponkurvene vanligvis ikke.

Historikk

Ullkurv
Ullkurv med hjørnestolper fra Rissa i Trøndelag.
Ullkurv

Ved utgravingen av Osebergskipet (haugsatt i 832 evt.) ble det funnet rester av en gjenstand med sirkelformet bunn i bindingsteknikk som trolig har vært en kurv. Denne typen har vært svært lik kurver som har blitt laget opp mot vår egen tid.

En helt annen konstruksjon har en ullkurv fra Seljord i Telemark. Den har fire hjørnestolper som blir holdt sammen av to horisontale bord. Veggene dannes av vertikale bord som er felt inn i rammeverket. Hjørnestolpene ender i dragehoder, veggene har rike utskjæringer med drager, ranker, blader og ringborder med mer. Alderen på denne ullkurven er omdiskutert, men mye tyder på at den er fra 1400-tallet.

Både kurven som ble funnet i Osebergskipet og den fra Seljord representerer hovedtyper som har eksistert side ved side fra middelalderen og ut på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1988). Fra ull og lin til klær. Arbeidsmåter og redskaper på Innherred. Utgitt av Steinkjer Museum.
  • Hoffmann, Marta (1991). Fra Fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon. Oslo.
  • Molaug, Ragnhild Bjerregaard (1943). Ullkurven fra Seljord. By og bygd. Norsk Folkemuseums årbok 1943.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg