ugler i mosen

Ugler i mosen er et uttrykk som betegner at noe ikke er som det skal være, at det er noe lureri, skjulte farer eller lignende. Mose er det danske ordet for myr, og uglene i uttrykket er en omdanning fra ulv.

Faktaboks

Etymologi
muligvis fra jysk dialekt der er uller i mosen, uller er dialekt for ‘ulver’, mose betyr ‘myr’.

Det opprinnelige uttrykket, der er ulve i mosen, forekommer i Peder Syvs danske ordspråkssamling fra 1682, hvor det forklares med at det er fare på ferde. Ulver i mosen fortsatte som et uttrykk parallelt med uglene helt frem til det 20. århundre.

En utbredt teori, som fremheves av språkforskerne Alf Torp og Hjalmar Falk, er at forvekslingen oppsto etter at ulven ble utryddet i Danmark, og med dialektformen 'uller i mosen', som mellomvariant. Dette er likevel lite trolig, da ugler i mosen er brukt flere ganger av Ludvig Holberg og andre forfattere på 1700-tallet, mens ulven ble utryddet først ut på 1800-tallet. Det er mulig at lydlikhet på dansk har skapt en sammenblanding av ugle og ulve, kanskje også som en humoristisk nonsens-ordlek.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Falk, H. og Torp, A. (1906). Etymologisk Ordbog over det norske og det danske Sprog. B. 2: N–Ø. Kristiania: Aschehoug.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg