Ubikinon, også kalt koenzym Q, er en lipidlignende og fettløselig forbindelse som finnes i alle kroppens celler og membraner. I cellenes mitokondrier transporterer ubikinon hydrogen i respirasjonskjeden (elektrontransportkjeden), og er derfor nødvendig i alt energigivende stoffskifte. Ubikinon kan lett reduseres og oksideres, det er dette som er den viktigste egenskapen i respirasjonskjeden. Ubikinon har i tillegg en funksjon som antioksidant i cellemembranene.

Faktaboks

Uttale
ubikinˈon
Også kjent som
ubiqinon koenzym Q Q10

Ubikinon produseres i kroppen, og trenger ikke å bli tilført via kosttilskudd. Kjemisk sett består ubikinon av en benzokinonring med en sidekjede som vanligvis inneholder 10 isoprenenheter.

Det finnes flere typer ubikinoner som skiller seg fra hverandre i lengden av den isoprenoide sidekjeden. I kloroplastene i grønne blader finnes nærstående forbindelser, plastokinoner, som spiller en lignende rolle i reduksjons- og oksidasjonsprosesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Marit Irene Johnsen

I artikkelen står det at Q10 ikke trenger å bli tilført via kosttilskudd. Et skjema fra Det Norske Naturhuset sier at kroppen ikke kan lage Q10 etter at vi blir 50 år og derfor trenger å ta det som kosttilskudd.

skrev Marit Irene Johnsen

Kan ikke se at jeg har fått noe svar på spørsmål om Q10 og kosttilskudd? Er det riktig som Naturhuset sier at kroppen ikke lager Q10 etter fylte 50 år?

svarte Georg Kjøll

Hei Marit. Beklager sent svar på spørsmålet ditt, det er et komplisert forskningsfelt som har tatt litt tid å navigere i. Det stemmer at kroppen reduserer produksjonen av Q10 over tid, men ikke at produksjonen stopper helt opp, og friske individer vil ikke ha behov for å ta dette som kosttilskudd. Q10 anbefales av enkelte studier i behandling av iskemisk hjertesykdom, men da som supplement til andre medisiner. Det finnes også noen få studier som hevder at Q10 kan ha en effekt i rehabilitering etter hjerteinfarkt, i oppbygging fram mot hjerteoperasjon og ved diabetes. Men vær oppmerksom på at bruk av Q10-supplement ved slik alvorlig sykdom kun bør skje i samråd med lege! En utfyllende og pålitelig gjennomgang av forskningen på området finnes blant annet på nettsidene til New York University Langone Medical Center: http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21682 Det ser ikke ut til å finnes solide studier som kan peke på en positiv effekt av Q10-tilskudd på helsen hos friske individer, på tross av hva Naturhuset skriver. Jeg vil derfor anbefale at du ber dem om å framvise forskningsbasert dokumentasjon på påstandene de framsetter om dette og eventuelt andre kosttilskudd du skulle vurdere å kjøpe. Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg