Acanthocinus aedilis

Acanthocinus aedilis, tømmermann. Foto fra: Asserbo Plantage, Nordsjælland, Danmark

Acanthocinus aedilis

Acanthocinus aedilis, tømmermann. Foto fra: Asserbo Plantage, Nordsjælland, Danmark

Tømmermann er en billeart i familien trebukker (Cerambycidae) som lever på døde bartrær.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Acanthocinus aedilis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Tømmermannen er en karakteristisk art som er lett å kjenne igjen med de ekstremt lange antenne. I Norge er den utbredt i barskogområder over hele landet.

Beskrivelse

Tømmermannen har en gråbrun farge med svarte prikker. Bak på dekkvingene har den mørkere striper. På oversiden (dorsal side) av bryststykket (thorax) har den fire lett gjenkjennelige gulaktige knoller med behåring. De voksne billene er mellom 12 og 20 mm lange, og har lange antenner. Antennene er tofargete, lys gråbrun og svart. Antennene hos hunnene er omtrent dobbelt så lange som kroppslengden, mens hos hannene er antennene omtrent fire ganger kroppslengden. Tømmermannen er med dette den trebukk-arten i Norge med de lengste antennene. Hunnene har også et langt eggleggingsrør som stikker ut av bakkroppen. Larvene er hvite og kjøttfulle, uten bein. Og de kan bli opp mot 30 mm lange.

Levevis

Habitat

Tømmermannen lever på døde eller svekkede bartrær og foretrekker furu, men den kan også gå på gran og noen innførte bartrearter som svartfuru, edelgran og lerk. Larvene lever under barken på de nedre delene av stammer, stubber og de øvre delene av røttene på de døde trærne. De voksne individene er ofte synlige på stubber og steder det lagres ubarket tømmer.

Føde

Larvene lever hovedsakelig av å spise den mest næringsrike innerbarken på treet, men det antas at den også kan spise larver fra stor margborer ettersom disse konkurrerer om de samme resursene og tømmermannlarven er betydelig større enn margborerlarven. Som alle biller som lever i død ved spiller tømmermannens larve en viktig rolle i nedbrytning av dødt materiale i skogen. Den voksne tømmermannen spiser også bark, men ikke i like stor grad som larvene.

Reproduksjon

Hannene slåss om å få pare seg med hunnene og denne slåssingen kan fort ende med knekte antenner. Så fort en av hannene går seirende ut skjer parringen på utsiden av trestammen før hunnen kan starte egglegging. Hunnen graver groper i barken på den delen av stammen med tykkest bark, hvor eggene plasseres enkeltvis i hver sin grop med hjelp av eggleggingsrøret. Hunnen legger også egg inne i inngangshullene fra stor margborer eller andre barkbiller for å enkelt plassere eggene sine under barken. Tømmermannen har fullstendig forvandling som betyr at larven utvikler seg fra egg til et voksent individ via et puppestadium. Larvene lever og utvikler seg inne i barken på den døde stammen, og utviklingen tar vanligvis omtrent 2-3 måneder. Når larvene begynner å bli ferdig utviklet gnager de ut en litt større åpning i barken eller ytterveden som kalles puppekammer. Her forpupper de seg på sensommeren og overvintrer som voksne individer før de kommer ut om våren eller tidlig sommer (april-juni). Ettersom billene er vekselvarme er de avhengig av en viss temperatur før de kommer ut fra barken om våren. Og tidspunktet for når de kommer ut kan variere gjennom utbredelsesområdet. Tømmermannen er i store deler av utbredelsesområdet univoltin, som betyr at det produseres en generasjon med biller per år. I de kaldeste delene av utbredelsesområdet som deler av Sibir kan de være to- eller treårige (semivoltin), da kan det ta to til tre år fra egget blir lagt til den voksne billen er ferdig utviklet.

Kommunikasjon

Tømmermenn kommuniserer både med lyd og kjemisk kommunikasjon i form av feromoner. Denne kommunikasjonen er viktig for å finne en partner for reproduksjon. Ved kommunikasjon over lengre distanse benytter tømmermennene seg av feromoner, mens lyd brukes primært til kommunikasjon over kortere distanse. Tømmermannen bruker også lukt fra trestammene til å finne et passende vertstre hvor eggene kan legges, og de er i stand til å fly over lengre avstander for å finne et passende emne. Det er derfor ikke så uvanlig å finne flere tømmermenn på samme trestamme.

Utbredelse

Den totale utbredelsen av tømmermenn strekker seg fra Skandinavia, sørover gjennom Europa til Tyrkia, og østover gjennom Sibir til nord i Mongolia, Nordøst-Kina og Korea.

Økonomisk betydning

Tømmermannen gjør ikke skade på levende trær ettersom den nesten utelukkende lever på nylig døde bartrær. Tømmerlunner med mye nylig felt furu og gran kan tiltrekke seg store mengder tømmermenn. De gjør lite skade på selve tømmeret ettersom larvene hovedsakelig lever av og i barken, og er derfor ikke registrert som skadedyr. Så fort dette tømmeret har blitt barket og bearbeidet har ikke tømmermannen mulighet til å overleve og/eller reprodusere på tømmeret.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tømmermann
Acanthocinus aedilis
Artsdatabanken-ID
6492
GBIF-ID
10595482

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg