tysbastfamilien

Edgeworthia chrysantha, papirpusk eller mitsumata brukes til tradisjonelt kvalitetspapir i japan i århundrer. Arten har i nyere tid vært brukt til å lage papir til pengesedler. Fra Tokyos botaniske hage.
Edgeworthia chrysantha
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Tysbastfamilien er en plantefamilie i gruppa tofrøbladete planter med omlag 46 slekter og nær 1000 arter. Denne familien består av busker, små trær og flerårige urter. Mange arter er giftige og den eneste norske arten, tysbast, er en av de aller giftigste plantene i norsk natur.

Faktaboks

Også kjent som
Thymelaeaceae

Beskrivelse

Tysbastfamilien består av arter som busker, små trær eller flerårige urter, de fleste er tvekjønnete, men særbu arter finnes også. Bladene er hele og helranda. Blomsterstanden er oftest endestilt, men noen har sidestilt blomsterstand. Blomstene er i de fleste tilfeller radiærsymmetriske og har en rørforma blomst som består av begerbladene. Noen arter har reduserte eller manglende kronblader og begerbladene er da fargesterke og kronbladlignende som hos tysbast. Blomstene kan ha alt fra én til mange pollenbærere. Fruktene er ofte kapsler eller bær, men andre typer finnes også.

Utbredelse

Laurbærtysbast, D. laureola, finnes i Sør-Europa og Nord-Afrika og dyrkes som prydplante mange andre steder blant annet noe i Norge. Guixers, Katalonia.
/Daphne laureola.
Lisens: CC BY SA 3.0

Familien finnes samla sett på alle kontinenter, men mangler i deler av Nord-Amerika og nordlige deler av Sibir. I tillegg er familien fraværende i svært tørre områder og ørkenstrøk.

Systematikk og slekter

Tysbastfamilien har om lag 46 slekter hvorav slektene Gnidia, Pimelea og Daphne, som tysbast hører til, er de største med cirka hundre arter. Totalantallet arter i familien regnes til rundt 913 arter.

Bruk

Mange arter har bark som er full av fine fibre som kan benyttes til tekstiler og til papir. Flere arter har gitt opphav til høykvalitetspapir for eksempel til bruk i pengesedler. Kniplingtreet er et eksempel på en art som gir fibre til tekstiler. Flere arter gir også trevirke som for eksempel ramin.

Etymologi

Det systematiske navnet på familien er trolig avleda av gresk, thymos, som betyr sinne eller gift og elia, oliven. Arter i familien har kvister som ligner de hos olvientreet, men fruktene er giftige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg