tyrefektning

Kirken til Peter.
. Begrenset gjenbruk

Tyrefektning i tradisjonell spansk form foregår på store, åpne arenaer etter strenge regler.

av . Begrenset gjenbruk

Tyrefektning. En tyrefekter hopper til side etter å ha tiltrukket seg tyren med sin røde kappe.Bilde, se også Spania (Samfunn og kultur) (tyrefektning). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Tyrefektning av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Tyrefektning er en kamp mellom okser og tyrefektere som folkeforlystelse. Tyrefektning er utbredt i Spania, Portugal, Sør-Frankrike og enkelte land i Latin-Amerika, for eksempel Mexico.

Oksene

Oksene er ville, kraftige, hurtige og forholdsvis lette (ca. 500 kg) dyr som er spesielt avlet for oppgaven og tas i bruk når de er 3–5 år.

Spansk tyrefektning

Tyrefektning i tradisjonell spansk form foregår på store, åpne arenaer (amfiteatre) etter strenge regler.

Etter at tyrefekterne (toreros, tidligere kalt toreadores) har toget inn på arenaen, er selve tyrefektningen delt i fire faser.

  • banderilleros tirrer oksen med røde kapper
  • picadores rykker inn til hest og stikker lanser i oksens sider
  • banderilleros overtar på ny og setter små lette spyd (banderillas) i dens skulderparti.
  • matadoren (også kalt espada) kommer inn alene for å drepe oksen.

I en rekke dels fastsatte og dels improviserte trinn og bevegelser, tirrer han oksen med en rød duk festet til en kort stav (muleta), før han støter kården mellom oksens skulderblad til den treffer livpulsåren. Oksen slepes så ut av mulesler.

Berømte matadorer er folkehelter, men yrket er farlig med hyppige skader og av og til dødsfall.

I portugisisk tyrefektning drepes ikke oksene på arenaen.

Historikk

Tyrefektning har tradisjoner tilbake til antikkens Kreta, Hellas og Rom. I middelalderen, særlig fra 1400-tallet, ble tyrefektning brukt ved hoff-fester både i de kristne og mauriske riker i Spania. Tyrefektningen var opprinnelig et ridderspill, en slags farlig jakt på en innhegnet arena. Den ble på 1700-tallet profesjonell, rekruttert fra folkets brede lag, og vant en popularitet som fremdeles er stor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Roger Pihl

Jeg synes artikkelen er litt på etterskudd i den forstand at den ikke har fått med seg den brede motstand som sporten har fått. Ikke bare i de land den praktiseres, men langt utover deres grenser. Barcelona har innført forbud mot dyreplageriet, og dyrevernorgansasjoner i Spania er ganske så aktive - blant annet på sosiale medier. Det vil kle artikkelen om den blir mer edruelig.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg