Typologi er en tilnærming innen personlighetspsykologi hvor individer blir kategorisert i forskjellige grupper basert på atferd. En type kan forklares som en beskrivelse av en gruppe mennesker som har samme kjennetegn. Et eksempel på disse typene er 'introvert' og 'ekstrovert', hvor de to typene er ansett som svært ulike.

Blant de mest kjente typologiene er typene utarbeidet av Carl Gustav Jung. Jung postulerte at det fantes tre dikotome områder innenfor personlighetstyper: ekstroversjon – introversjon, sansing – intuisjon og tenkning – følelse. Disse typene utgjør sammen med bedømming – oppfatting taksonomien til Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), som har vært anvendt innen personellseleksjon, utdanning, rådgivning, og karriereveiledning. Det er samtidig viktig å påpeke at det er liten vitenskapelig støtte for denne «testen», fremfor trekkbaserte tilnærminger.

Typologi skiller seg fra trekkteorier ved at sistnevnte beskriver personlighet med basis i dimensjonelle trekk. De typologiske kategoriene 'introvert' og 'ekstrovert' anses derfor som ytterpunkter på samme dimensjon, og individer beskrives ut ifra grad av ekstroversjon. Dette er også ansett å være en av svakhetene innen personlighetstypologi: de fleste trekk følger en normalfordeling, og ikke en bimodal fordeling. Et kunstig skille blir satt ved bruk av en grenseverdi som separerer de to kategoriene. Dette kan gi utsalg i lav test-retest reliabilitet for individer som ligger rundt gjennomsnittlig skåre på et trekk. Denne kategoriseringen skaper også en antakelse om at det foreligger store interkategoriske men ingen intrakategoriske forskjeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg