typografisk punkt

Artikkelstart

Typografisk punkt er den minste enheten i det internasjonale typografiske målesystemet.

Faktaboks

Uttale
typogrˈafisk punkt

Det typografiske målesystemet bygger på den amerikanske enheten pica, som er nøyaktig en sjettedels inch, det vil si 4,23333 millimeter. Et punkt er en tolvtedels pica, det vil si 0,352778 millimeter.

Typografiske størrelser uttrykkes som regel i punkter eller i pica. Skriftstørrelser og linjeavstand uttrykkes alltid i punkter.

Tidligere standarder

Det amerikanske målesystemet avviker litt fra det målesystemet som tidligere var i bruk i Norge og Europa for øvrig. (England hadde samme system som USA.) Den norske og den europeisk typografiske måleenheten bygget tidligere på didotpunktet som var regulert i forhold til metersystemet: 1 meter = 2660 didotpunkter. Andre typografiske størrelser forholdt seg til denne standarden – 1 cicero = 12 punkter, 1 korpus = 10 punkter, 1 petit = 8 punkter osv.

Den første som forsøkte å lage en standard for typografiske måleenheter, var Pierre Fournier (1712–1768) som i 1737 la frem et forslag til en standardisering av skriftgradene. Han tok utgangspunkt i den gjeldende størrelsen nonpareille og satte den til seks punkter og lot andre størrelser forholde seg til den.

I 1784 knyttet François Ambroise Didot (1730–1804) punktet til den offisielle franske standard, pied de roi, gjennom et nokså komplisert forholdstall. Da den franske fot gikk av bruk, fikk den tyske skriftstøperen Herman Berthold (1831–1904) i oppdrag å regulere punktet til meteren. Berthold satte da én meter = 2660 typografiske punkter.

Da datateknologien inntok grafisk industri utover på 1990-tallet, kom den overveiende tyngden av maskin- og programvare fra USA, og det amerikanske målesystemet ble en internasjonal standard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg