tykkelseslinjer

Artikkelstart

Tykkelseslinjer er innenfor meteorologi linjer gjennom punkter med samme høydeforskjell mellom to trykkflater.

Beskrivelse

Tykkelseslinjene gir informasjon om luftmassens gjennomsnittlige temperaturforhold mellom to trykkflater. Når luftmassen er varm, vil avstanden mellom trykkflatene være større enn når lufta er kald. Høydeforskjellen indikerer derfor om den totale luftmassen mellom trykkflatene en tar utgangspunkt i, er varm eller kald.

I værvarslingen

Tykkelseslinjer brukes hyppig i værvarsling. Siden de indikerer temperaturforskjellene til ulike luftmasser, kan de være gode indikatorer til å finne fronter. Ulempen er at tykkelseslinjene kun tar utgangpunkt i luftmassens temperatur og ikke luftmassens fuktighet. For å kunne ta hensyn til fuktigheten, bruker en gjerne også ekvivalent potensiell temperatur.

I tillegg kan tykkelseslinjer brukes som et estimat til å finne nedbørformer. I bygesituasjoner om vinteren vil for eksempel en høydeforskjell på ca. 5200 m eller mindre mellom 1000 hPa-flaten og 500 hPa-flaten, gi en indikasjon på at eventuell nedbør vil komme som snø i havets nivå. Hvis lufta er tørr vil det imidlertid kunne snø på langt høyere tykkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg