Tvare er et gammelt husholdningsredskap, brukt til å røre med når man kokte mat. I tidligere tider, da grøt var en viktig del av kostholdet, ble tvaren mye brukt. Den kunne også brukes ved tilberedning av ost eller stappe av potet eller kålrot. Tvaren ble byttet ut med visper og sleiver.

Det var to hovedtyper av tvarer. Den eldste typen, som ofte blir funnet ved arkeologiske utgravninger i byene, ble laget av toppen på et tre. Man kuttet av stammen nedenfor en krans av grener. Stammen videre oppover ble til skaft og grenene ble kuttet til «klør». En yngre type tvare har nederst båtformede trebiter i kryss. Denne typen var bedre tilpasset grytens form. 

  • Audun Dybdahl, Matstell i eldre tid. Steinkjer 1992
  • Jon Birger Østby, Nomenklatur for melkestell. Oslo 1984

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. oktober skrev Audun Dybdahl

Hei!

Jeg mener jeg burde stå som forfatter av denne artikkelen.

MVH

Audun Dybdahl

26. oktober svarte Anne Eilertsen

Hei, det er jeg enig i, og nå står du som det. :)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.